Wykonanie
Karkówka w tej marynacie smakuje wyśmienicie, nadaje się do upieczenia w naczyniu żaroodpornym, rękawie do pieczenia czy po prostu na grilla. Moją upiekłam w naczyniu, a wcześniej pokroiłam na kotlety aby nie trwało to długo. Efekt? Miękkie
mięsko, aromatyczne, nie potrzebowało nawet noża aby go podzielić na mniejsze kęsy.
Składniki:(na 1,30 kg
karkówki)4 łyżki
olejułyżka
oreganołyżka
majeranku1 duża
cebulałyżeczka
słodkiej papryki w proszkułyżka
natki pietruszki2 łyżki
keczupupieprz świeżo mielony
sól czosnkowa2 kulki
ziela angielskiegoliść laurowykarkówka pokrojona na kotletyWykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki dać do naczynia żaroodpornego i obtoczyć w nich
mięso, odstawić do lodówki na co najmniej pół dnia. Piekarnik nagrzać do 125 stopni gdy będzie ciepły wstawić przykryte naczynie z
karkówką w marynacie. Piec około 50-60 minut. Później można obniżyć temperaturę do 200 stopni jednak trzeba pilnować aby
woda która się wytworzy cały czas delikatnie się gotowała.