Wykonanie
W tym wpisie postaram się przedstawić rady dotyczące pieczenia sernika, informacje te zaczerpnięte są z różnych źródeł (książki starsze i nowsze, internet, prasa). Mam nadzieję że zebrane prze zemnie informacje będą przydatne.1. Warto użyć kremowego
sera, najlepiej trzykrotnie zmielonego, jeżeli nie posiadamy takiego trzeba go zmielić samemu w maszynce, jeżeli nie posiadamy takiej to warto przecisnąć
ser nawet przez praskę do
ziemniaków.2. Najlepszy
ser to
ser tłusty lub pół tłusty. Im tłuściejszy
ser tym sernik będzie mniej zbity.3. Masę
serową powinno się ucierać długo aczkolwiek powoli aby ja napowietrzyć.4. Im mocniej będzie ubita piana z
białek tym lżejsze będzie ciasto.5. Sernik może opaść ponieważ nie lubi on nawet najmniejszych różnic temperatury. Więc nie warto otwierać drzwiczek podczas pieczenia. Nie warto również od razu wyciągać go z piekarnika.6. Gotowe
sery z wiaderka zwłaszcza te najtańsze nie nadają się na sernik. Z doświadczania wiem że sernik owszem wyjść wyjdzie jednak może on opaść, lub po wystygnięciu podczas krojenia będzie kleił się do noża oraz zwijał w płaty.7. Wszystkie składniki powinny posiadać tę samą temperaturę pokojową.