ßßß Cookit - przepis na Tarta z kremem bananowym i truskawkowym

Tarta z kremem bananowym i truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Tym razem przygotowałam dla was przepis na pyszną, letnią tartę. Składa się on z kruchego ciasta i trzech różnych kremów: jaglanego o smaku waniliowym, bananowego i truskawkowego. W tym momencie może wam się wydawać się, że jej przygotowanie jest czasochłonne, ale zapewniam was, te kremy są prościutkie, a ciasto przygotowuje się dość szybko.
Składniki na tartę o średnicy 26cm:
ciasto (przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Desery"):
160g mąki pełnoziarnistej (lubella 3 zboża)
80g masła
50g cukru
jajko
łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
krem jaglany:
80g kaszy jaglanej
500ml mleka
2 łyżki cukru waniliowego
krem bananowy:
3 banany, mocno dojrzałe
5g pektyny
125g ricotty
krem truskawkowy:
400g truskawek,świeżych lub rozmrożonych
5g pektyny
2 łyżki cukru trzcinowego
125g ricotty
garść migdałów
Ciasto:
Mikserem ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, ale nie puszystą, masę. Powoli dodajemy ubite jajko, stale miksując. Pod koniec dodajemy mąkę z solą w trzech partiach. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto zagniatamy ręcznie przez 1-2 minuty.
Wkładamy je do lodówki na 30 minut.
Wałkujemy je na stolnicy i wykładamy na natłuszczoną i delikatnie posypaną mąką formę do tarty.
Kładziemy na nie papier do pieczenia i obciążenie np. suchy ryż.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10 minut. Zdejmujemy papier i obciążenie. Pieczemy przez kolejne 5 minut w temperaturze 160C.
Krem jaglany:
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, dodajemy cukier i mleko. Gotujemy ją, aż do wchłonięcia płynu.
Gdy będzie gotowa, blendujemy ją na gładki krem. Kiedy trochę przestygnie wykładamy go na spód tarty i wstawiamy do lodówki.
Krem bananowy:
Banany blendujemy razem z pektyną, aż do otrzymania gładkiego kremu. Gotujemy go w garnku przez 4 minuty, stale mieszając. Gdy wystygnie miksujemy go z ricottą i kładziemy na krem waniliowy. Ponownie wstawiamy do lodówki.
Krem truskawkowy:
Truskawki, cukier i pektynę miksujemy na jednolity krem. Gotujemy go przez 4 minuty, ciągle mieszając. Kiedy ostygnie miksujemy dodajemy do niego ricottę i miksujemy. Krem truskawkowy wykładamy na bananowy, posypujemy go migdałami i całość schładzamy przez co najmniej 4 godziny.
Smacznego;)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/09/tarta-z-kremem-bananowym-i-truskawkowym.html