Wykonanie
Tym razem przygotowałam dla was przepis na pyszną, letnią tartę. Składa się on z kruchego ciasta i
trzech różnych kremów: jaglanego o smaku
waniliowym,
bananowego i
truskawkowego. W tym momencie może wam się wydawać się, że jej przygotowanie jest czasochłonne, ale zapewniam was, te kremy są prościutkie, a ciasto przygotowuje się dość szybko.Składniki na tartę o średnicy 26cm:ciasto (przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Desery"):160g
mąki pełnoziarnistej (lubella 3 zboża)80g
masła50g
cukrujajkołyżka
cukru waniliowegoszczypta
solikrem jaglany:80g
kaszy jaglanej500ml
mleka2 łyżki
cukru waniliowegokrem
bananowy:3
banany, mocno dojrzałe5g pektyny125g
ricottykrem
truskawkowy:400g
truskawek,świeżych lub rozmrożonych5g pektyny2 łyżki
cukru trzcinowego125g
ricottygarść
migdałówCiasto:Mikserem ucieramy
masło z
cukrem i
cukrem waniliowym na gładką, ale nie puszystą, masę. Powoli dodajemy ubite
jajko, stale miksując. Pod koniec dodajemy
mąkę z
solą w
trzech partiach. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto zagniatamy ręcznie przez 1-2 minuty.Wkładamy je do lodówki na 30 minut.Wałkujemy je na stolnicy i wykładamy na natłuszczoną i delikatnie posypaną
mąką formę do tarty.Kładziemy na nie papier do pieczenia i obciążenie np. suchy
ryż.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10 minut. Zdejmujemy papier i obciążenie. Pieczemy przez kolejne 5 minut w temperaturze 160C.Krem jaglany:
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, dodajemy
cukier i
mleko. Gotujemy ją, aż do wchłonięcia płynu.Gdy będzie gotowa, blendujemy ją na gładki krem. Kiedy trochę przestygnie wykładamy go na spód tarty i wstawiamy do lodówki.Krem
bananowy:
Banany blendujemy razem z pektyną, aż do otrzymania gładkiego kremu. Gotujemy go w garnku przez 4 minuty, stale mieszając. Gdy wystygnie miksujemy go z
ricottą i kładziemy na krem
waniliowy. Ponownie wstawiamy do lodówki.Krem
truskawkowy:
Truskawki,
cukier i pektynę miksujemy na jednolity krem. Gotujemy go przez 4 minuty, ciągle mieszając. Kiedy ostygnie miksujemy dodajemy do niego
ricottę i miksujemy. Krem
truskawkowy wykładamy na
bananowy, posypujemy go
migdałami i całość schładzamy przez co najmniej 4 godziny.Smacznego;)