Wykonanie
Jakiś czas temu zastanawiałam się nad tym, ile rodzajów naleśników zdołam jeszcze wymyślić. Nie jest to żadną obsesją ani wyzwaniem, po prostu uwielbiam zmiany w kuchni.:) Jednak nic nie wskazuje na to, aby moje pomysły miały się skończyć, bo ciągle "dręczę" was kolejnymi przepisami na to cudowne danie.Dziś mam dla was kolejny przepis na naleśniki z ukrytymi warzywami. Tym razem wybór padł na pełne żelaza
buraczki, które w cieście są właściwie niewyczuwalne (no chyba, że wiesz o ich obecności:)). Świetnie komponują się one z
kakao, a jeśli macie ochotę na więcej dodatków, to polecam wszelkie
przyprawy "piernikowe"-
cynamon,
imbir,
gałka muszkatołowa itd.Składniki na 9 naleśników:1/2 szklanki
mąki owsianej*1/2 szklanki
mąki pełnoziarnistej (ja użyłam lubelli 3 zboża)1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
mleka1/2-1/3 szklanki
wody gazowanej2/3 szklanki puree z
buraków*2
jajka2 łyżki
kakao2 łyżki
cukru trzcinowego*Możecie użyć gotowej
mąki owsianej albo zmielić
płatki.
Mąkę owsiana można zastąpić pszenną.*
Buraczki należy obrać, ugotować do miękkości i zblendować na gładką masę.Do miski wbijamy
jajka, dodajemy puree,
cukier,
mleko,
wodę i miksujemy aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Wsypujemy przesiane
mąki i
kakao i ponownie miksujemy.Naleśniki smażymy na suchej nieprzywierającej patelni, albo na niewielkiej ilości
oleju np.
kokosowego.Smacznego:)