Wykonanie
Wczoraj postanowiłam zużyć resztę mrożonych malinek. Jako, że miałam ogromną ochotę na coś słodkiego, wybór padł na muffinki. Do ciasta dodałam również
gorzką czekoladę, która świetnie komponuje się z
malinkami. Muffinki okazały się być mięciutkie, słodkie i bardzo smaczne. Spora część z nich znikła zaraz po wyjęciu z piekarnika, a to chyba o czymś świadczy.;)Składniki na 16 sztuk:składniki suche:200g
mąki pełnoziarnistej (ja użyłam lubelli 3 zboża)50g
mąki pszennej typ 450120g ksylitolu/
cukru4 paski
gorzkiej czekoladyproszek do pieczeniaskładniki mokre:250ml
mleka50ml
oleju2
jajkaszklanka
malin **
Maliny mogą być mrożone, świeże lub ze słoiczka.W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie zawartość obu misek łączymy, mieszając niezbyt długo, tylko do połączenie składników.Ciasto przelewamy do foremek na muffiny (ja używam silikonowych).Muffiny pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Smacznego:)Dlaczego warto przygotować muffinki z
malinami i
czekoladą, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
czekolada gorzka jest bogate w związki wspomagające pracę mózgu m.in: pirazynę; ponadto wzmacnia ona
serce,
maliny zawierają sporo witaminy C, B1, E oraz potasu, wapnia i fosforu; sok z
malin pomaga leczyć przeziębienia,
mąka pełnoziarnista jest doskonałym źródłem węglowodanów, błonnika oraz witamin z grupy B.