ßßß Cookit - przepis na Krem z buraczków

Krem z buraczków

nazwa

Wykonanie

Pomimo tego, że polubiłam już znaczną część warzyw, to do buraczków nie mogłam się przekonać. Próbowałam je w wersji obiadowej, jednak kompletnie mi nie posmakowały. Mimo wszystko, nie poddawałam się, i po sukcesie zup krem postanowiłam stworzyć kremik z buraczków.
Chociaż mnie jego smak nie zachwycił, był po prostu dobry, to moja mama zajadała go ze smakiem. Tak więc, jeśli lubicie buraczki, to zachęcam do ugotowania sobie takiego kremu.
Składniki:
600ml wody
6 małych buraczków*
3 małe ziemniaki
pietruszka
ząbek czosnku
sól
pieprz czarny i ziołowy
łyżeczka chrzanu
*Ja użyłam wcześniej ugotowanych i włożonych do słoiczka, ale oczywiście świeże również się nadają. Jeśli użyjecie świeżych, należy je obrać i gotować razem z ziemniakami.
Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na palniku.
Ziemniaki i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy je do gotującej się wody.
Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy do nich buraczki ze słoika, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość miksujemy na gładką masę. Krem próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Podajemy go np. ze szczypiorkiem czy pietruszką.
Smacznego:)
Dlaczego warto ugotować krem z buraków, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
buraczki wzmacniają odporność organizmu oraz mają działanie wykrztuśne; za sprawą silnych przeciwutleniaczy wspomagają układ krwionośny,
pietruszka przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu oraz ma dobry wpływ na pracę nerek,
chrzan jest bogaty w witaminę C, A, B oraz potas, wapń, fosfor i magnez; zawiera również sporo substancji bakteriobójczych.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/05/krem-z-buraczkow.html