Wykonanie
Pomimo tego, że polubiłam już znaczną część warzyw, to do
buraczków nie mogłam się przekonać. Próbowałam je w wersji obiadowej, jednak kompletnie mi nie posmakowały. Mimo wszystko, nie poddawałam się, i po sukcesie zup krem postanowiłam stworzyć kremik z
buraczków.Chociaż mnie jego smak nie zachwycił, był po prostu dobry, to moja mama zajadała go ze smakiem. Tak więc, jeśli lubicie
buraczki, to zachęcam do ugotowania sobie takiego kremu.Składniki:600ml
wody6 małych
buraczków*3 małe
ziemniakipietruszkaząbek
czosnkusólpieprz czarny i
ziołowyłyżeczka
chrzanu*Ja użyłam wcześniej ugotowanych i włożonych do słoiczka, ale oczywiście świeże również się nadają. Jeśli użyjecie świeżych, należy je obrać i gotować razem z
ziemniakami.Do garnka wlewamy
wodę i stawiamy na palniku.
Ziemniaki i
pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy je do gotującej się
wody.Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy do nich
buraczki ze słoika, obrany i przeciśnięty przez praskę
czosnek i
przyprawy. Całość miksujemy na gładką masę. Krem próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Podajemy go np. ze
szczypiorkiem czy
pietruszką.Smacznego:)Dlaczego warto ugotować krem z
buraków, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
buraczki wzmacniają odporność organizmu oraz mają działanie wykrztuśne; za sprawą silnych przeciwutleniaczy wspomagają układ krwionośny,
pietruszka przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu oraz ma dobry wpływ na pracę nerek,
chrzan jest bogaty w witaminę C, A, B oraz potas, wapń, fosfor i magnez; zawiera również sporo substancji bakteriobójczych.