Wykonanie
Mamy piękny jesienny weekend zachwycający paletą barw, u mnie oczywiście nie może obyć się bez ciasta…Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem
mleka w proszku, połączony z
musem jabłkowym i
galaretki to prawdziwa kwintesencja jesieni. Zachwyca swoją delikatnością a warstwa
jabłkowa tylko dodaje mu smaku. Polecam również na świąteczne okazje dla tych, którzy nie lubią ciast z kremami.Do dekoracji użyłam wspaniałych produktów Dr.Oetker które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy.
Składniki:Ciasto kruche:1,5 szklanki
mąki pszennej15 dag
masła3 łyżki
cukru1
żółtko1 płaska łyżka
śmietany 18%Masa serowa:60 dag
twarogu mielonego1/2 szklanki
cukru16 g
cukru z prawdziwą
wanilią1 szklanka
mleka w proszku1 szklanka
mleka 3,2%4
jajka1
budyń śmietankowy Oetker
Mus jabłkowy:70 dag
jabłek po obraniu1
galaretka cytrynowa2-3 łyżki
wody3 łyżki
cukru z
cynamonemDekoracja:
bita śmietanaposypka cytrynowa
beza Oetkerserduszka z
białej czekolady OetkerSposób wykonania:Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm.Masa serowa; Mielony
twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy
jajka, wsypujemy
cukry, wlewamy
mleko i wsypujemy
mleko w proszku oraz
budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty.Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut.Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Mus jabłkowy: Obrane
jabłka kroimy na kawałki, zasypujemy
cukrem, podlewamy
wodą i dusimy w rondelku na ogniu aż zaczną się rozpadać.Wtedy zdejmujemy z ognia i do gorącej masy wsypujemy
galaretkę i mieszamy aż się rozpuści.Na zimny sernik wylewamy tężejący
mus jabłkowy, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Dekorujemy przed podaniem
bitą śmietaną i posypką
cytrynową oraz serduszkami z
białej czekolady.Udanych wypieków ;-)
http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html