ßßß Cookit - przepis na Jesienny sernik z mlekiem w proszku i musem jabłkowym

Jesienny sernik z mlekiem w proszku i musem jabłkowym

nazwa

Wykonanie

Mamy piękny jesienny weekend zachwycający paletą barw, u mnie oczywiście nie może obyć się bez ciasta…
Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem mleka w proszku, połączony z musem jabłkowym i galaretki to prawdziwa kwintesencja jesieni. Zachwyca swoją delikatnością a warstwa jabłkowa tylko dodaje mu smaku. Polecam również na świąteczne okazje dla tych, którzy nie lubią ciast z kremami.
Do dekoracji użyłam wspaniałych produktów Dr.Oetker które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy.
Składniki:
Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
15 dag masła
3 łyżki cukru
1 żółtko
1 płaska łyżka śmietany 18%
Masa serowa:
60 dag twarogu mielonego
1/2 szklanki cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka mleka w proszku
1 szklanka mleka 3,2%
4 jajka
1 budyń śmietankowy Oetker
Mus jabłkowy:
70 dag jabłek po obraniu
1 galaretka cytrynowa
2-3 łyżki wody
3 łyżki cukru z cynamonem
Dekoracja:
bita śmietana
posypka cytrynowa beza Oetker
serduszka z białej czekolady Oetker
Sposób wykonania:
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm.
Masa serowa; Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty.
Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut.Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Mus jabłkowy: Obrane jabłka kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, podlewamy wodą i dusimy w rondelku na ogniu aż zaczną się rozpadać.Wtedy zdejmujemy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści.
Na zimny sernik wylewamy tężejący mus jabłkowy, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Dekorujemy przed podaniem bitą śmietaną i posypką cytrynową oraz serduszkami z białej czekolady.
Udanych wypieków ;-)
http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/10/jesienny-sernik-z-mlekiem-w-proszku-i.html