ßßß


Składniki:2 małe golonki wieprzoweMarynata:2 łyżki musztardy delikatesowej1 szklanka piwa typu Pilsner½ szklanki soku jabłkowego2 łyżki brązowego cukru2 ziarenka ziela angielskiego1 łyżka soli gruboziarnistej1 łyżeczka roztartego w moździerzu kolorowego pieprzuDip grillowy:2 łyżki musztardy1 łyżka majonezu3 ogórki kiszone1 łyżka ketchupu1 ząbek czosnkusól i pieprz do smakuZiemniaki w chrzanie:4 młode ziemniakiMasłoLiście chrzanuPrzyprawa do ziemniakówSól do smakuWykonanie potrawy:MARYNATA: Golonki włożyć do wysokiego naczynia, przygotować marynatę: Musztardę utrzeć z solą i cukrem oraz pieprzem wlać piwo wymieszane z sokiem jabłkowym dodać ziele angielskie i wymieszać,tak przygotowaną marynatą zalać golonki, przykryć i wstawić na dobę do lodówki, mieszając od czasu do czasu.DIP GRILLOWY: Majonez połączyć z ketchupem i musztardą dodać posiekane ogórki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem.ZIEMNIAKI W CHRZANIE:Młode ziemniaki dokładnie wyszorować ostrą ściereczką, nie obierać ze skórek, ponacinać delikatnie i w nacięcia włożyć masełko, oprószyć grubo przyprawą do ziemniaków i solą, zawinąć w młode liście chrzanu oraz sreberko. Na rozgrzanym grillu ułożyć ziemniaki oraz golonkę okręconą w folię aluminiową grillować pod przykryciem do czasu aż będą miękkie, kilka minut przed końcem grillowania golonki wyjąć ze sreberka i zrumienić skórkę na ruszcie.Podawać z kuflem schłodzonego do 8*c piwa.