Wykonanie
Czekoladowo-bakaliowa propozycja na słodko z kremem
chałwowym. Ciasto o pysznych walorach
smakowych, miękkie i wilgotne, powstało z
miksu kilku przepisów, wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek, polecam także osobom które pieką tylko od święta. Najlepszy na drugi dzień, gdy smaki sobą przejdą. Dla wielbicieli
chałwowych smaków.
Składniki:Ciasto kruche:1,5 szklanki
mąki pszennej½ szklanki
cukru3
żółtka100 g
masła1 płaska łyżka ciemnego
kakao2 łyżki
śmietany 18%1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBeza:3
białka3 łyżki
cukru pudru100 g mieszanki bakaliowej - w tym
orzechy włoskie PiątnicaCiasto
czekoladowe:5
jajek1.5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
sody1 szklanka
cukru +1/2 szklanki4 łyżki ciemnego
kakao3/4 szklanki
oleju1/2 szklanki
wodyMasa chałwowa:20 dag
chałwy waniliowej2 budynie
śmietankowe4 łyżki
cukru16 g
cukru waniliowego750 ml
mleka250 g
masłaDodatkowo:½ szklanki
marmolady lub powideł
Polewa czekoladowa50 g
chałwy waniliowej do posypaniaSposób wykonania:Ciasto kruche:Z podanych składników zagnieść na stolnicy jednolite ciasto, wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30cm.Posmarować powidłami lub
marmoladą.
Beza:
Białka jaj ubić na sztywno wsypując pod koniec stopniowo
cukier puder, pianę wyłożyć na ciasto, posypać rozdrobnioną mieszanką
bakalii, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c, piec 30-35 minut-do zrumienienia
bezy.Studzić przy otwartym piekarniku.Ciasto
czekoladowe:
Olej,
wodę, szklankę
cukru oraz
kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się
cukru, wystudzić.
Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki
cukru, następnie dodać
żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki,wlać całą ostudzoną mieszankę
kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.
Mąkę przesiać z proszkiem i
sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany.Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno,
boków nie natłuszczać- takiej samej jak piekliśmy ciasto kruche .Piec 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.Masa chałwowa:200 ml
mleka odlać i rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym, do gorącego wkruszyć
chałwę, mieszać aż się rozpuści, następnie wlać roztwór
mleka z
budyniem i zagotować , mieszać aż masa zgęstnieje i zabulgocze. Zestawić z ognia, wystudzić.Miękkie
masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, aż do skończenia.
Przełożenie:Na ciasto kruche wyłożyć połowę masy chałowej przykryć
ciastem czekoladowym, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim
ciastem czekoladowym, całość polać
polewą czekoladową udekorować pokruszoną
chałwą i
orzechami.Smacznego!
http://piatnica.net/