Wykonanie
Makaron i sos
cytrynowy to orzeźwiające i niebanalne połączenie choć niepozornie wygląda to danie smakuje wspaniale, a przy tym nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności kulinarnych,





Składniki:25 dag
makaronu wstążkiSos
cytrynowy:1/2
cytryny ze skórką10 dag
serka ricotta250 g słodkiej
śmietanki 22%3 łyżki
oliwy1 łyżeczka
bazyliowego pesto
pieprz kolorowy ziarnisty
sól morska do smaku
bazylia do dekoracjiWykonanie dania:
Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki
oliwy, odcedzamy, przelewamy
wodą i trzymamy w cieple.Sos:
Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z
oliwą i podgrzewamy w rondelku aż zacznie wydobywać się z niej cudowny aromat,wtedy wlewamy
śmietankę , dodajemy
serek oraz wyciśnięty sok z połówki
cytryny, podgrzewamy aż
serek się rozpuści, po chwili dodajemy pesto
bazyliowe, doprawiamy do smaku
solą , do sosu dodajemy
makaron i mieszamy.Danie rozkładamy na talerze posypujemy grubo utartym w moździerzu
pieprzem kolorowym, podajemy od razu.Życzę smacznego!http://www.porcelanabogucice.pl/