ßßß


Składniki:Ciasto: na dwie okrągłe foremki o śr 22 cm3/4 kostki masła1 1/4 szklanki wody1 1/4 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki kukurydzianejszczypta soli6 dużych jajMasa śmietanowa z kiwi:3 sztuki dojrzałego kiwi1 galaretka kiwi1/2 szklanki wody1/2 litra śmietany 36%3 łyżki cukrupolewa czekoladowa

Sposób wykonania:Masło przekładamy do rondla, wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli, gotujemy, do wrzątku wsypujemy mąki mieszamy energicznie aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia i dobrze się połączy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku nie przerywając ucierania, do skończenia, ciasto rozdzielamy na 4 części , smarujemy cienko spody wyłożonej pergaminem tortownicy i w ten sposób pieczemy 4 placki w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temp 180*c.Krem: Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w kostkę , zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i gotujemy aż cukier się rozpuści, miksujemy blenderem, wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia.Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy zimną ale jeszcze płynną masę z kiwi miksujemy na krem, masą przekładamy placki, uzyskując w ten sposób dwa torciki. Dekorujemy polewą czekoladową.Chłodzimy w lodówce.Życzę smacznego!http://www.porcelanabogucice.pl/