Wykonanie
Ciasto ptysiowe i orzeźwiający krem
śmietanowy z
kiwi to idealny wypiek na letnie dni, Polecam dla osób poszukujących wyrafinowanych smaków, zawsze się udaje!



Składniki:Ciasto: na dwie okrągłe foremki o śr 22 cm3/4 kostki
masła1 1/4 szklanki
wody1 1/4 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
mąki kukurydzianejszczypta
soli6 dużych jajMasa śmietanowa z
kiwi:3 sztuki dojrzałego
kiwi1
galaretka kiwi1/2 szklanki
wody1/2 litra
śmietany 36%3 łyżki
cukrupolewa czekoladowa


Sposób wykonania:
Masło przekładamy do rondla, wlewamy
wodę, dodajemy szczyptę
soli, gotujemy, do wrzątku wsypujemy
mąki mieszamy energicznie aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia i dobrze się połączy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym
jajku nie przerywając ucierania, do skończenia, ciasto rozdzielamy na 4 części , smarujemy cienko
spody wyłożonej pergaminem tortownicy i w ten sposób pieczemy 4 placki w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temp 180*c.Krem:
Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w kostkę , zasypujemy
cukrem, zalewamy
wodą i gotujemy aż
cukier się rozpuści, miksujemy blenderem, wsypujemy
galaretkę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy zimną ale jeszcze płynną masę z
kiwi miksujemy na krem, masą przekładamy placki, uzyskując w ten sposób dwa torciki. Dekorujemy
polewą czekoladową.Chłodzimy w lodówce.Życzę smacznego!http://www.porcelanabogucice.pl/