Wykonanie
Znacie pewnie popularne mieszanki ziaren,
orzechów i
suszonych owoców do sałatek? Z najlepszymi intencjami kupiłam taką paczuszkę, ale termin przygotowania sałatki jakoś się odwlekał i leżała smutno zapomniana, na dnie szafki. Postanowiłam zrobić z niej lepszy użytek i zapanierować
kurczaka. W efekcie wyszedł mi przepyszny kotlecik, ziarna i
orzechy o różnych teksturach sprawiają, że to danie jest wyjątkowo interesujące, a kawałki
suszonych owoców dodają odrobiny
słodyczy do całej mieszanki. Do tego bardzo leniwe warzywka na patelnię i sos
truskawkowy zrobiony z babcinego
dżemu, bo lubię połączenie
mięsa z
owocami ;)►
pierś z kurczaka [100 g]►
białko jajka [1 sztuka]► warzywa na patelnię [300 g]► mix ziaren i
orzechów do sałatek [20 g]►
dżem truskawkowy [10 g / łyżka]►
sok z cytryny [łyżka]►
sól morska [łyżeczka]►
pieprz mielony [pół łyżeczki]Umyty i osuszony
filet z piersi kurczaka obtoczyć w przyprawionym
solą i
pieprzem białku i posiekanej mieszance ziaren.Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 20-25 minut (w zależności od grubości kotleta).W tym czasie podgrzać warzywa na patelnię zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja podgrzewam bez tłuszczu na patelni teflonowej).Gotowego
kurczaka wyłożyć na warzywa i polać sosem
truskawkowym (połączyć
dżem z
sokiem z cytryny i porządnie wymieszać).