Wykonanie
Spotkania ze znajomymi, wyjścia, kino i domówki to zdecydowane zmory osób, które starają się nie pochłaniać garściami niezdrowego jedzenia. Pomyślałam, że fajnie byłoby pomyśleć nad przekąskami, które będą alternatywą dla
chipsów, będą miały fajne makro i ładnie uzupełniały przeróżne cele sylwetkowe.Okazało się, że jest ich całkiem sporo, więc powstanie mini
seria, w każdej propozycji znajdzie się przekąska i
napój.Na pierwszy ogień idzie
paprykowo-
ziołowa, chrupiąca
ciecierzyca i słodka
kawa z puszystą pianką (która dzięki odżywce
białkowej może zyskiwać różne ciekawe smaki np. orzechowa, kokosowa, czekoladowa,
ciasteczkowa...). Sama
ciecierzyca to całkowicie wegańska przekąska, tania i prosta w przygotowaniu, dobrze doprawiona i sycąca, a w połączeniu z
kawą może stanowić dobrze zbilansowany posiłek ;)► sucha
ciecierzyca [100 g]►
olej rzepakowy [5 g / łyżeczka]►
sól morska [1/2 łyżeczki]►
czosnek granulowany [1/3 łyże czki]►
zioła prowansalskie [1/2 łyżeczki]►
papryka słodka [1/2 łyżeczki]
Białkowe Cappuccino:►
mleko 1,5 % [100 ml / pół szklanki]►
woda [100 ml / pół szklanki]► izolat
białka (u mnie o smaku
kawowym)[10 g / 2/3 miarki]►
kawa rozpuszczalna [płaska łyżka]
Ciecierzycę namoczyć przez 12 h, przepłukać i gotować w lekko osolonej wodzie aż do miękkości (ok. 45 min.).Po ugotowaniu odsączyć, osuszyć i wymieszać z
olejem i
przyprawami.Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do zarumienienia, mieszając średnio co 10 min (czas pieczenia: ok. 30 min). Podawać wystudzone, lekko ciepłe.
Mleko,
wodę,
kawę i izolat zmiksować w blenderze kielichowym aż do uzyskania pianki. Przelać do wysokiej szklanki.