ßßß Cookit - przepis na Chrupiąca ciecierzyca i białkowe Cappuccino [Pomysły na Wieczór Filmowy].

Chrupiąca ciecierzyca i białkowe Cappuccino [Pomysły na Wieczór Filmowy].

nazwa

Wykonanie

Spotkania ze znajomymi, wyjścia, kino i domówki to zdecydowane zmory osób, które starają się nie pochłaniać garściami niezdrowego jedzenia. Pomyślałam, że fajnie byłoby pomyśleć nad przekąskami, które będą alternatywą dla chipsów, będą miały fajne makro i ładnie uzupełniały przeróżne cele sylwetkowe.
Okazało się, że jest ich całkiem sporo, więc powstanie mini seria, w każdej propozycji znajdzie się przekąska i napój.
Na pierwszy ogień idzie paprykowo-ziołowa, chrupiąca ciecierzyca i słodka kawa z puszystą pianką (która dzięki odżywce białkowej może zyskiwać różne ciekawe smaki np. orzechowa, kokosowa, czekoladowa, ciasteczkowa...). Sama ciecierzyca to całkowicie wegańska przekąska, tania i prosta w przygotowaniu, dobrze doprawiona i sycąca, a w połączeniu z kawą może stanowić dobrze zbilansowany posiłek ;)
► sucha ciecierzyca [100 g]
olej rzepakowy [5 g / łyżeczka]
sól morska [1/2 łyżeczki]
czosnek granulowany [1/3 łyże czki]
zioła prowansalskie [1/2 łyżeczki]
papryka słodka [1/2 łyżeczki]
Białkowe Cappuccino:
mleko 1,5 % [100 ml / pół szklanki]
woda [100 ml / pół szklanki]
► izolat białka (u mnie o smaku kawowym)[10 g / 2/3 miarki]
kawa rozpuszczalna [płaska łyżka]
Ciecierzycę namoczyć przez 12 h, przepłukać i gotować w lekko osolonej wodzie aż do miękkości (ok. 45 min.).
Po ugotowaniu odsączyć, osuszyć i wymieszać z olejem i przyprawami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do zarumienienia, mieszając średnio co 10 min (czas pieczenia: ok. 30 min). Podawać wystudzone, lekko ciepłe.
Mleko, wodę, kawę i izolat zmiksować w blenderze kielichowym aż do uzyskania pianki. Przelać do wysokiej szklanki.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/08/chrupiaca-ciecierzyca-i-biakowe.html