ßßß Cookit - przepis na Krakersy

Krakersy

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 20 sztuk)
- 2 szklanki mąki Graham(ok. 230 g)
- 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50ml),
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki ziół prowansalskich,
- płaska łyżeczka soli (ok. 5g),
- ciepła woda.
Sposób przygotowania
1. Mąkę łączymy z olejem, solą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżką ziół i ciepłą wodą (dla uzyskania odpowiedniej konsystencji).
2. Ciasto wyrabiamy i rozwałkowujemy.
3. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, obsypujemy ziołami prowansalskimi i pieczemy w 180⁰C przez ok. 20 min.
Krakersy są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i reguluje pasaż jelitowy.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 20 g
Energia: 57 , 6 kcal
Białko: 1,4 g
Tłuszcze: 2 , 8 g
Węglowodany: 8 , 1 g
Błonnik pokarmowy : 1 , 2 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/05/krakersy.html