Wykonanie
Kiedyś gdy nie bawiłam się w wypiekanie
chlebów na zakwasie przygotowywałam żurek na zakwasie kupionym w sklepie. Są dostępne bardzo dobre zakwasy w słoikach, w butelkach. Jednak odkąd zaczęłam swą przygodę z zakwasem, nie kupuję już tych gotowych produktów. Taki własny zakwas ma jeszcze dodatkową zaletę, bowiem nie tylko możemy go przygotować na
mące pełnoziarnistej, ale można go także zakwasić razem z
przyprawami, wówczas uzyskamy jeszcze lepszy smak. Taki zakwas możemy sobie przygotować wcześniej i po ukwaszeniu przechowywać go w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce, jakieś 2-3 tygodnie, dłużej nie miałam. Wówczas jeszcze bardziej nabiera aromatu. Zakwas przygotowujemy etapami.Składniki:- 1-2 łyżki bazy zakwasu *- 3-6** łyżek
mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)- 2-3 ząbki
czosnku-
woda źródlana lub filtrowana*Gdy nie mamy bazy zakwasu, bo nigdy go nie przygotowywaliśmy potrzebujemy dodatkowo 2 łyżki
mąki żytniej pełnoziarnistej**W zależności od ilości zakwasu i gęstości zupy jaką chcemy uzyskaćI dzień:Do słoika poj.ok.1litra wrzucamy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ząbki
czosnku, dodajemy 1-2 łyżki bazy zakwasu i 1-2 łyżki
mąki żytniej, dolewamy ok.200-300ml
wody (zakwas ma być dość rzadki) i dokładnie mieszamy. Zakrywamy słoik (nie ma być szczelnie zamknięty- zakwas będzie pracował), najlepiej kawałkiem ręcznika papierowego i gumką recepturką. Odstawiamy w miejsce gdzie nie będzie nam przeszkadzał, u mnie na parapecie kuchennym.II dzień:W drugim dniu również odżywiamy nasz zakwas. Do naszego słoika dosypujemy 1-2 łyżki
mąki żytniej i dolewamy
wodę, do konsystencji takiej jak w dniu poprzednim. Dokładnie mieszamy. Zakrywamy naszym "wieczkiem" i odstawiamy. Cały czas przechowujemy zakwas w temperaturze pokojowej.III dzień:Trzeciego dnia jeszcze raz odżywiamy nasz zakwas. Tzn.dosypujemy resztę
mąki (1-2 łyżki) , dolewamy
wodę, do takiej samej, dość rzadkiej konsystencji i dokładnie mieszamy. Zakrywamy słoik naszym ręcznikiem i gumką recepturką i odstawiamy na kolejną dobę.IV dzień:Mamy już gotowy zakwas na żurek. Możemy z niego przygotować żurek od razu lub zamknąć szczelnie słoik nakrętką i przechowywać w lodówce.
Baza zakwasu:Gdy nie mamy bazy zakwasu musimy ją sobie przygotować. W tym celu do słoika wsypujemy 2 łyżki
mąki żytniej pełnoziarnistej, dolewamy
wodę i dokładnie mieszamy. Zakrywamy ręcznikiem papierowym z gumką recepturką i odstawiamy w dość ciepłe miejsce (ale nie na grzejnik), najlepiej w temperaturze pokojowej.Następnego dnia naszą bazę tylko mieszamy i odstawiamy dalej pod przykryciem.W dniu następnym możemy czynność powtórzyć (tzn.tylko zamieszać) ale możemy już przystąpić do odżywiania naszego zakwasu. Postępujemy ściśle według powyższego schematu : I, II , III i IV dzień.
Powodzenia !Polecam również wielkanocny żurek na domowym zakwasie :