ßßß Cookit - przepis na Bananowe muffinki z orzechami macadamia

Bananowe muffinki z orzechami macadamia

nazwa

Wykonanie

Miałam w domu kilka dojrzałych bananów. Takie owoce świetnie sprawdzają się wypiekach, dlatego postanowiłam upiec pyszne muffinki z czekoladą i orzechami. Orzechy macadamia idealnie pasują do bananów dzięki swojemu delikatnemu, słodkawemu smakowi. Wspaniale sprawdziłyby się też w moim bananowym cieście . Do muffinek dodałam też niewielką ilość cynamonu - jesienią wciąż mam na niego ochotę:) Może nie są to moje najpiękniejsze muffinki, ale ich smak rekompensuje wygląd. Zmodyfikowany przepis Laury Vitale. Polecam, smacznego:)
Do odmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml.
1/2 szklanki oleju,
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
łyżka domowego cukru waniliowego,
3 dojrzałe banany,
1 i 2/3 szklanki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody,
1/2 - 2/3 łyżeczki cynamonu,
pół szklanki posiekanej czekolady,
pół szklanki posiekanych orzechów macadamia (u mnie ekologiczne orzechy od SYMBIO)
Czekoladę i orzechy wymieszać z łyżką mąki (z odmierzonej ilości). Banany rozgnieść widelcem, połączyć z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i olejem (ja robię to trzepaczką). W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Szybko połączyć zawartość obu naczyń, dodać orzechy i czekoladę. Dokładnie natłuścić foremki do muffinek (babeczki dość trudno wychodzą z foremek) i przełożyć do nich ciasto (do 2/3 wysokości). Piec w 200 stopniach około 18 minut.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/09/bananowe-muffinki-z-orzechami-macadamia.html