ßßß


Dziś kolejny przepis inspirowany ekologicznymi produktami SYMBIO. Proponuję banalnie prostą, lekką i pyszną sałatkę we włoskim stylu z orzeszkami piniowymi. Mają one zdecydowanie delikatniejszy smak niż na przykład orzechy włoskie, a dzięki temu wspaniale nadają sałatce chrupkości bez dominowania smakiem nad resztą składników. Polecam, smacznego:) na 2 porcje:2 garści rukoli,2 ugotowane na twardo jajka,50 g orzeszków piniowych (u mnie organiczne orzechy piniowe od SYMBIO),ok. 15 pomidorków koktajlowych,ok. 15 kuleczek minimozzarelli (albo mozzarella w dużej kulce),2 małe ogórki gruntowe,2 łyżki posiekanej natki pietruszki,2 łyżki posiekanej bazylii,opcjonalnie łyżka kaparów,oliwa extra virgin,opcjonalnie kilka kropli soku z cytryny lub octu balsamicznego,sól, pieprzPomidorki przekroić na pół, jajka w ćwiartki. Ogórka pokroić w plasterki. Na talerzach ułożyć porcje rukoli, pomidorki, plasterki ogórka i kuleczki mozzarelli. Dodać kapary i ułożyć cząstki jajek. Na suchą patelnię wrzucić orzeszki i prażyć, aż się lekko zarumienią (około minuty). Posypać nimi sałatkę. Całość skropić oliwą i sokiem z cytryny lub octem balsamicznym. Doprawić solą i pieprzem.