Wykonanie
Dziś kolejny przepis inspirowany ekologicznymi produktami SYMBIO. Proponuję banalnie prostą, lekką i pyszną
sałatkę we włoskim stylu z orzeszkami piniowymi. Mają one zdecydowanie delikatniejszy smak niż na przykład
orzechy włoskie, a dzięki temu wspaniale nadają
sałatce chrupkości bez dominowania smakiem nad resztą składników. Polecam, smacznego:) na 2 porcje:2 garści
rukoli,2 ugotowane na twardo
jajka,50 g
orzeszków piniowych (u mnie organiczne
orzechy piniowe od SYMBIO),ok. 15
pomidorków koktajlowych,ok. 15 kuleczek minimozzarelli (albo
mozzarella w dużej kulce),2 małe
ogórki gruntowe,2 łyżki posiekanej
natki pietruszki,2 łyżki posiekanej
bazylii,opcjonalnie łyżka
kaparów,
oliwa extra virgin,opcjonalnie kilka kropli
soku z cytryny lub
octu balsamicznego,
sól,
pieprzPomidorki przekroić na pół,
jajka w ćwiartki.
Ogórka pokroić w plasterki. Na talerzach ułożyć porcje
rukoli,
pomidorki, plasterki
ogórka i kuleczki
mozzarelli. Dodać
kapary i ułożyć cząstki
jajek. Na suchą patelnię wrzucić orzeszki i prażyć, aż się lekko zarumienią (około minuty). Posypać nimi
sałatkę. Całość skropić
oliwą i
sokiem z cytryny lub
octem balsamicznym. Doprawić
solą i
pieprzem.