Wykonanie
Jakiś czas temu miałam ochotę na warzywne, lekkie danie bez sosu. Podczas gotowania zainspirowałam się trochę potrawą Laury Vitale, która w swoim programie przyrządziła
makaron z
kalafiorem i posypką z
bułki tartej. Ja postanowiłam wzbogacić ten przepis o dużą ilość sezonowych warzyw. Oczywiście użyłam tych jarzyn, które akurat miałam w domu - zachęcam więc do stworzenia własnej kompozycji. Smacznego:) na 2-3 porcje:garść różyczek
kalafiora,1/2 szklanki
fasolki szparagowej,
papryka,mały
pomidor,2 ząbki
czosnku,mała
cebula,1/2 małego
kabaczka,duża
marchewkaok. 300 g ugotowanego
makaronu,kilka listków świeżej
bazylii,ew. 1/4 - 1/3 szklanki
wody lub
bulionu,
sól,
pieprz,
chili w proszku,
tymianek,
rozmaryn (do smaku) na posypkę:ok. 1/2 szklanki
bułki tartej,łyżka drobno posiekanej
natki pietruszki,łyżka
oliwy,kilka łyżek startego
parmezanuew. 1/2 łyżeczki startej
skórki z cytrynyCzosnek i
cebulę drobno posiekać.
Paprykę pokroić w paseczki, obranego
kabaczka i
pomidora na małe kawałki.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa oprócz
czosnku smażyć na małej ilości tłuszczu, doprawić. Gdy zaczną się rumienić, dodać
czosnek, szybko przesmażyć i dodać niewielką ilość płynu oraz listki
bazylii. Dusić wszystko razem do miękkości - warzywa powinny puścić trochę
soków. Sprawdzić smak i jeśli nie trzeba doprawić, dodać ugotowany
makaron. Wymieszać - dobrze jest dodać odrobinę
wody z gotującego się
makaronu - zagęści ona
warzywne soki, bo danie nie powinno być wodniste. Posypka:
bułkę tartą połączyć z
natką i skórką, szybko zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.
Makaron z warzywami posypać
bułką tartą i startym
parmezanem.