Wykonanie
Kruche
ciasteczka są niezawodne, bo zawsze się udają. Bardzo lubię zwłaszcza te z dodatkiem
kakao, oblane
czekoladą. Przy pieczeniu
kakaowych ciasteczek warto szczególnie uważać na stopień ich upieczenia - z powodu ciemnego koloru łatwiej je za mocno spiec. Idealne do
kawy,
herbaty, świetne na prezent. Polecam, smacznego:)Przepis znalazłam tutaj.2 szklanki
mąki,1/2 szklanki
kakao,szczypta
soli,175 g
masła w temperaturze pokojowej,niepełna szklanka
cukru pudru,
jajko,opcjonalnie 1/5 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1 i 1/2 tabliczki ulubionej
czekolady (u mnie
mleczna)
Masło i
cukier utrzeć na puch, dodać
jajko, ekstrakt,
sól i dalej ucierać. Wsypać
mąkę przesianą z
kakao, utrzeć - powstanie coś na kształt grubej kruszonki. Ciasto zlepić w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm (ja zawsze robię to
między dwoma kawałkami papieru do pieczenia) i foremką wycinać
ciasteczka. Gdyby ciasto wydawało się za suche, można dodać odrobinę kwaśnej
śmietany, wyrobić i rozwałkować - u mnie nie było takiej potrzeby.
Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 12-15 minut.
Czekoladę połamać na kawałeczki i rozpuścić w kąpieli
wodnej. Posmarować nią ostudzone
ciasteczka.