Wykonanie


Moim zdaniem największą zaletą lata jest niesamowita obfitość
warzyw i owoców. To właśnie teraz są najsmaczniejsze, dlatego staram się cieszyć ich smakiem do maksimum. Świetnym sposobem na wykorzystanie ulubionych jarzyn jest warzywny gulasz. Poniższy przepis proszę traktować tylko jako wskazówkę i stworzyć własną jarzynową kompozycję, zależną od gustu i zawartości lodówki:) Smacznego:) na 3-4 porcje:3/4 szklanki świeżego
groszku,kilka łyżek
ciecierzycy (namoczonej przez kilka godzin),pół dużego
kalafiora,3
marchewki,
pietruszka,pół małego
selera,3
ziemniaki,garść
jarmużu lub
szpinaku,2 duże
pomidory,łyżka
przecieru pomidorowego,mały
por lub
cebula,2 duże ząbki
czosnku,ok. 4-5 szklanek domowego
bulionu drobiowego lub jarzynowego,łyżka
masła,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie, słodka i/lub
ostra papryka,kilka łyżek posiekanej
natki pietruszki i/lub
koperku,1-2 łyżki
mąki ziemniaczanejMarchewki,
pietruszkę,
ziemniaki i
seler pokroić w kostkę. Wraz z
porem pokrojonym w plasterki przesmażyć je na
maśle, aż do zrumienienia. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany
czosnek, wymieszać, wrzucić pokrojone w kostkę
pomidory,
ciecierzycę i zalać wszystko
bulionem (płynu ma być tylko tyle, by odrobinę przykryło warzywa). W połowie gotowania jarzyn dodać różyczki
kalafiora i
groszek, na sam koniec wrzucić
jarmuż lub
szpinak, całość doprawić. Zagęścić danie odrobiną
mąki rozmieszanej wcześniej z 1/4 szklanki
bulionu. Podawać z ulubionym
pieczywem.