Wykonanie


Często po wypiekach, zwłaszcza tart, zostają mi
białka. Zawsze je zamrażam i staram się wykorzystać podczas przygotowania innych słodkości, na przykład popularnego Pieguska. Ostatnio z samych
białek udało mi się upiec muffinki z
owocami. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)5
białek,300 g
mąki pszennej,3/4 szklanki
brązowego cukru,100 ml
oleju,100 ml
mleka,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,szklanka
truskawek,skórka starta z
cytryny lub
pomarańczyBiałka ubić na sztywno, stopniowo dodając
cukier. Następnie wlać
mleko i
olej, wymieszać. Dodać
mąkę, proszek i skórkę z
cytrusów, dokładnie połączyć. Masę przekładać do natłuszczonych foremek, do każdej babeczki nałożyć kilka kawałków
truskawek. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.