Wykonanie
Często robię proste, kruche ciasto, z którego zostają mi
białka. Szkoda mi ich nie wykorzystać, dlatego też powstają takie oto muffinki. Robi się je szybko, łatwo, a smak jest znakomity. Kiedy robiłam je po raz pierwszy nie spodziewałam się rewelacji, ale przyznam szczerze, że wyszły super. Są u mnie częstym gościem :)
Składniki (na ok. 12 muffinek):5
białek300 g
mąki pszennej lub pszennej razowej3/4 szklanki
cukru brązowego100 ml
oleju100 ml
mleka 2%2 łyżeczki
proszku do pieczeniadowolne
owoce:
maliny,
jagody,
jabłko,
gruszkiPrzygotowanie:1.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy
cukier i dalej ubijamy do momentu, aż się rozpuści.2. Do ubitych
białek z
cukrem dodajemy
olej i
mleko. Całość miksujemy na gładką masę.3. Do całości dodajemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.4. Dodajemy
owoce.5. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wlewamy masę na 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg, góra-dół).