Wykonanie
Bardzo lubię wypieki z dodatkiem
owoców - dzięki ich dodatkowi ciasto dłużej pozostaje wilgotne i świeże. Ostatnio piekłam apple bread z dodatkiem
świeżych jabłek, dziś proponuję ciasto, które najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem, czyli prosty, ucierany jabłecznik z dodatkiem domowego
musu jabłkowego. Przepis znalazłam tutaj . Smacznego:)Polecam też moją szarlotkę :)Składniki w temperaturze pokojowej:5
jajek,szklanka
cukru,
cukier waniliowy,200 g
masła,350 g
mąki,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,800 g domowego
musu jabłkowego plus 1-2 łyżki
mąki ziemniaczanejUtrzeć
jajka z
cukrami na jasną masę, dodać
masło, utrzeć i wsypać
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia, dokładnie połączyć. Mus wymieszać z łyżką
mąki ziemniaczanej. Piekarnik nagrzać do 180 C. Połowę ciasta wylać na blachę (35x25), rozłożyć
jabłka, nałożyć pozostałe ciasto. Piec przez około 45 minut, jeśli wierzch zarumieni się wcześniej, przykryć je papierem do pieczenia.