ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik ucierany

Jabłecznik ucierany

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię wypieki z dodatkiem owoców - dzięki ich dodatkowi ciasto dłużej pozostaje wilgotne i świeże. Ostatnio piekłam apple bread z dodatkiem świeżych jabłek, dziś proponuję ciasto, które najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem, czyli prosty, ucierany jabłecznik z dodatkiem domowego musu jabłkowego. Przepis znalazłam tutaj . Smacznego:)
Polecam też moją szarlotkę :)
Składniki w temperaturze pokojowej:
5 jajek,
szklanka cukru,
cukier waniliowy,
200 g masła,
350 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
800 g domowego musu jabłkowego plus 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Utrzeć jajka z cukrami na jasną masę, dodać masło, utrzeć i wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie połączyć. Mus wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej. Piekarnik nagrzać do 180 C. Połowę ciasta wylać na blachę (35x25), rozłożyć jabłka, nałożyć pozostałe ciasto. Piec przez około 45 minut, jeśli wierzch zarumieni się wcześniej, przykryć je papierem do pieczenia.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/03/jabecznik-ucierany.html