Wykonanie
Hiszpańska tortilla to rodzaj omletu z
ziemniakami. Zdarza się, że dodaje się do niej inne dodatki, na przykład pikantną
kiełbasę. Ja potraktowałam tortillę jako kolejne danie, które świetnie ,,wyczyści" mi lodówkę z wszelkich resztek:) Poza tym upiekłam ją w piekarniku, ponieważ wolę w ten sposób przygotowane dania -
mogę wstawić potrawę do pieca, poczekać, aż będzie gotowe i nie martwić się przewracaniem składników na patelni. Taką tortillę można oczywiście usmażyć z obu stron lub podpiec tylko jedną z nich w piekarniku. Smacznego:) dla 2-3 osób:5
jajek,3-4 małe
ziemniaki,opcjonalnie kilka plasterków
wędliny,opcjonalnie kilka
pieczarek,
cebula,1-2 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz, opcjonalnie ulubione
ziołaZiemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić na kawałki.
Wędlinę,
pieczarki i drobno posiekaną
cebulę przesmażyć, na koniec dodać
czosnek.
Jajka roztrzepać i wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić. Przełożyć do wysmarowanej
masłem formy i piec ok. 20-30 minut w temp 190 stopni.