ßßß Cookit - przepis na marokańskie ciasteczka z czekoladą i orzechami

marokańskie ciasteczka z czekoladą i orzechami

nazwa

Wykonanie

Te pyszne ciasteczka, które można kupić w wielu marokańskich cukierniach, przygotowałam ostatnio na Dzień Babci i Dzień Dziadka. Na pewno posmakują wszystkim, którzy uwielbiają czekoladę z orzechami:) Oryginalnie powinny one być zwieńczone całą połówką orzecha (tak jak na drugim zdjęciu), ale oczywiście można je udekorować również połamanymi orzechami. Takie ciasteczka można też posmarować kremem orzechowym lub czekoladowym i połączyć po dwa jak markizy. Smacznego:)
Źródło: http://www.cookingwithalia.com/desserts/walnut-chocolate-cookies.html na ok. 40 ciasteczek:
113 g miękkiego masła,
125 g cukru,
duże jajko,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół łyżeczki mielonego imbiru,
pół łyżki mleka,
250 g mąki,
około 2 tabliczek czekolady (u mnie mleczna, może być gorzka), połówki orzechów włoskich (około 20 orzechów)
Masło utrzeć z cukrem na kremową, gładką masę (można mikserem lub szpatułką). W małej miseczce roztrzepać jajko z mlekiem, dodać do masła z cukrem i wymieszać szpatułką. Do masy przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i imbir, wymieszać szpatułką, a potem ręcznie wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części, zrobić z nich kulki, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na posypanym mąką blacie rozwałkować pierwszą porcję ciasta i małą foremką o falowanych brzegach wykrawać ciasteczka (podsypywać mąką w razie gdyby ciasto bardzo się kleiło - bardzo klejące ciasto można znów odłożyć do lodówki na jakiś czas; dobrze schłodzone mniej się klei). Tak samo przygotować druga porcję ciasta. Ciastka piec około 10-15 minut w 180 stopniach. Ciastka będą gotowe, gdy zarumienią się pod spodem i delikatnie po bokach - na początku będą miękkie, później stwardnieją i zrobią się kruche. Na każde wystudzone ciastko nakładać łyżeczką lub szprycą rozpuszczoną czekoladę (na sam środek ciastka), a na nią nałożyć połówkę orzecha (czekolada zadziała jak klej). Poczekać, aż czekolada stwardnieje. Takie ciastka można długo przechowywać w blaszanej puszce.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/01/marokanskie-ciasteczka-z-czekolada-i.html