ßßß Cookit - przepis na schab w sosie z warzywami

schab w sosie z warzywami

nazwa

Wykonanie

Jednym z najsmaczniejszych obiadów jakie przygotowałam do tej pory był pot pie z klopsikami . Tak bardzo posmakował mi sos w tej potrawie, że spróbowałam przygotować podobny do innego mięsa. Padło na plastry schabu i danie było naprawdę pyszne. W ten sam sposób można przygotować na przykład pierś kurczaka, wtedy duszenie potrwa krócej. Smacznego:)
4-6 plastrów schabu (jeśli są grube można je lekko rozbić),
3 marchewki,
2 pietruszki,
pół selera korzeniowego lub 2-3 łodygi selera naciowego,
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
około 2 szklanek bulionu,
czubata łyżka mąki,
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki,
Schab przyprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy do zrumienienia na rozgrzanej patelni, odkładamy na bok. Warzywa kroimy na plasterki lub w grubą kostkę, przesmażamy na patelni po mięsie aż nabiorą koloru (można dodać łyżkę masła), na koniec dorzucamy czosnek. Do warzyw dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i zalewamy bulionem. Wkładamy mięso, doprawiamy ziołami i dusimy około 30-40 minut (w trakcie można dolać wody lub bulionu, gdyby za bardzo odparował) do miękkości składników i zgęstnienia sosu. Na koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ziemniaczanym puree, ryżem lub kaszą.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/12/schab-w-sosie-z-warzywami.html