ßßß
SKŁADNIKI: (12 malutkich lub 6-8 większych placuszków)1 jajko1/4 szkl mleka1/4 szkl wody2 łyżki oleju*4 łyżki mąki pszennej4 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag szynki4 łyżki kukurydzykawałek papryki czerwonej1 mozzarella (można zastąpić 10-15 dag sera żółtego)+ ewentualnie pieczarki, cebula itp.* jeśli zamierzamy smażyć normalnie na tłuszczu to pomijamy olej w cieście, ja smażę bez tłuszczu lub na kilku kroplach oleju więc go dodaję podobnie jak do naleśników1. Jajko, mleko, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia roztrzepać razem na gładkie ciasto.2. Szynkę, paprykę i mozzarellę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do ciasta, dokładnie rozmieszać.2. Patelnię natłuścić lekko pędzelkiem silikonowym (lub rozgrzać olej jeśli będziemy normalnie smażyć na tłuszczu). Nakładać łyżką małe porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano.