Wykonanie
Bardzo smaczne placuszki
śniadaniowe - delikatne ciasto naleśnikowe skrywające w sobie ulubione składniki, na które akurat mamy ochotę (lub które po prostu mamy w lodówce). U mnie były to:
szynka,
kukurydza,
papryka i
mozzarella.
SKŁADNIKI: (12 malutkich lub 6-8 większych placuszków)1
jajko1/4 szkl
mleka1/4 szkl
wody2 łyżki
oleju*4 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia 10 dag
szynki4 łyżki
kukurydzykawałek
papryki czerwonej1
mozzarella (można zastąpić 10-15 dag
sera żółtego)+ ewentualnie
pieczarki,
cebula itp.* jeśli zamierzamy smażyć normalnie na tłuszczu to pomijamy
olej w cieście, ja smażę bez tłuszczu lub na kilku kroplach
oleju więc go dodaję podobnie jak do naleśników1.
Jajko,
mleko,
wodę,
olej,
mąkę i
proszek do pieczenia roztrzepać razem na gładkie ciasto.2.
Szynkę,
paprykę i
mozzarellę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do ciasta, dokładnie rozmieszać.2. Patelnię natłuścić lekko pędzelkiem silikonowym (lub rozgrzać
olej jeśli będziemy normalnie smażyć na tłuszczu). Nakładać łyżką małe porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano.