ßßß
SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm)Biszkopt:4 jajka2/3 szkl cukru2/3 szkl mąki2/3 łyżeczki proszku do pieczeniaWarstwa czereśniowo-budyniowa:2 budynie czekoladowe70 dag czereśni wydrylowanych4 łyżki cukruMasa serowa:50-60 dag twarogu sernikowego (w wiaderku)1/2 szkl cukru2 płaskie łyżki żelatyny50 ml wrzątku2 łyżki kremu czekoladowego lub 1/2 tabliczki czekolady (rozpuszczonej)Dodatkowo:1 galaretka wiśniowa2 szkl wrzątku1. Czereśnie zasypać cukrem, ugnieść lekko żeby puściły jak najwięcej soku, odstawić.2. Galaretkę rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia.3. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30-35 min w 180*C. Wystudzić.4. Sok z czereśni odlać. Dodać do niego tyle wody żeby wyszło ok 2 szkl płynu. Rozpuścić w nim budynie, wlać do garnka, dodać czereśnie i mieszając zagotować. Wystudzony biszkopt przekroić na pół, wylać czereśnie z budyniem. Odstawić do wystudzenia.5. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 50 ml wrzątku - nie może być żadnych grudek, w razie potrzeby można całość jeszcze chwilę podgrzać w mikrofali. Do ciepłej jeszcze żelatyny dodać 2 łyżki twarogu i dokładnie wymieszać na gładziutką masę. Twaróg zmiksować z cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę i krem czekoladowy/czekoladę.Wylać na warstwę czereśniowo-budyniową. Przykryć drugą połową biszkoptu.6. Na wierzch wylać tężejąca galaretkę, całość odstawić do stężenia.