ßßß Cookit - przepis na Czekoczereśnia - czekoladowe ciasto z warstwą czereśniowo-budyniową i masą serową

Czekoczereśnia - czekoladowe ciasto z warstwą czereśniowo-budyniową i masą serową

nazwa

Wykonanie

Szukałam pomysłu na ciasto z czereśniami, ale bardziej eleganckie niż szybkie i proste ciasto z czereśniami (bez tłuszczu), które pokazywałam Wam ostatnio. A że w lodówce leżało napoczęte wiadereczko twarogu sernikowego, wpadłam na taki oto pomysł i jest - biszkopt przełożony czekoladową warstwą czereśniowo-budyniową oraz masą serową, zwieńczony wiśniową galaretką.
SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm)
Biszkopt:
4 jajka
2/3 szkl cukru
2/3 szkl mąki
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa czereśniowo-budyniowa:
2 budynie czekoladowe
70 dag czereśni wydrylowanych
4 łyżki cukru
Masa serowa:
50-60 dag twarogu sernikowego (w wiaderku)
1/2 szkl cukru
2 płaskie łyżki żelatyny
50 ml wrzątku
2 łyżki kremu czekoladowego lub 1/2 tabliczki czekolady (rozpuszczonej)
Dodatkowo:
1 galaretka wiśniowa
2 szkl wrzątku
1. Czereśnie zasypać cukrem, ugnieść lekko żeby puściły jak najwięcej soku, odstawić.
2. Galaretkę rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia.
3. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30-35 min w 180*C. Wystudzić.
4. Sok z czereśni odlać. Dodać do niego tyle wody żeby wyszło ok 2 szkl płynu. Rozpuścić w nim budynie, wlać do garnka, dodać czereśnie i mieszając zagotować. Wystudzony biszkopt przekroić na pół, wylać czereśnie z budyniem. Odstawić do wystudzenia.
5. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 50 ml wrzątku - nie może być żadnych grudek, w razie potrzeby można całość jeszcze chwilę podgrzać w mikrofali. Do ciepłej jeszcze żelatyny dodać 2 łyżki twarogu i dokładnie wymieszać na gładziutką masę. Twaróg zmiksować z cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę i krem czekoladowy/czekoladę.Wylać na warstwę czereśniowo-budyniową. Przykryć drugą połową biszkoptu.
6. Na wierzch wylać tężejąca galaretkę, całość odstawić do stężenia.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/07/czekoczeresnia-czekoladowe-ciasto-z.html