Wykonanie
Szukałam pomysłu na ciasto z
czereśniami, ale bardziej eleganckie niż szybkie i proste ciasto z
czereśniami (bez tłuszczu), które pokazywałam Wam ostatnio. A że w lodówce leżało napoczęte wiadereczko
twarogu sernikowego, wpadłam na taki oto pomysł i jest -
biszkopt przełożony
czekoladową warstwą
czereśniowo-budyniową oraz masą
serową, zwieńczony
wiśniową galaretką.
SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm)
Biszkopt:4
jajka2/3 szkl
cukru2/3 szkl
mąki2/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaWarstwa
czereśniowo-budyniowa:2 budynie
czekoladowe70 dag
czereśni wydrylowanych4 łyżki
cukruMasa serowa:50-60 dag
twarogu sernikowego (w wiaderku)1/2 szkl
cukru2 płaskie łyżki
żelatyny50 ml wrzątku2 łyżki
kremu czekoladowego lub 1/2 tabliczki
czekolady (rozpuszczonej)Dodatkowo:1
galaretka wiśniowa2 szkl wrzątku1.
Czereśnie zasypać
cukrem, ugnieść lekko żeby puściły jak najwięcej soku, odstawić.2.
Galaretkę rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia.3. Przygotować
biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać
cukier, a następnie
żółtka.
Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodawać partiami do ubitych
jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30-35 min w 180*C. Wystudzić.4. Sok z
czereśni odlać. Dodać do niego tyle
wody żeby wyszło ok 2 szkl płynu. Rozpuścić w nim budynie, wlać do garnka, dodać
czereśnie i mieszając zagotować. Wystudzony
biszkopt przekroić na pół, wylać
czereśnie z
budyniem. Odstawić do wystudzenia.5.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w 50 ml wrzątku - nie może być żadnych grudek, w razie potrzeby można całość jeszcze chwilę podgrzać w mikrofali. Do ciepłej jeszcze
żelatyny dodać 2 łyżki
twarogu i dokładnie wymieszać na gładziutką masę.
Twaróg zmiksować z
cukrem, dodać rozpuszczoną
żelatynę i krem czekoladowy/czekoladę.Wylać na warstwę
czereśniowo-budyniową. Przykryć drugą połową
biszkoptu.6. Na wierzch wylać tężejąca
galaretkę, całość odstawić do stężenia.