Wykonanie
Rewelacyjne, rozpływające się w ustach, po prostu cudowne - mini serniczki z
masłem orzechowym, z dodatkiem pysznego
orzechowego kremu, polane odrobiną
czekolady i posypane orzeszkami. Mówię Wam, niebo w gębie!

SKŁADNIKI: (ok 20 małych serniczków)Spód:150 g
ciastek owsianych z
orzechami (można też użyć mieszanki innych
ciastek i
orzechów, np.
herbatników i pokruszonych
orzechów ziemnych)2 łyżki
masłaMasa serowa:350 g
twarogu sernikowego (może być z wiaderka)250 g
mascarpone125 g
cukru3
jajka (M)1 łyżka
masła orzechowego (ja użyłam
masła z
nerkowców)Wierzch:1 szkl
śmietanki 30%1
śmietan fix1 łyżka
cukru pudru1 łyżka
masła orzechowego30-40 g
czekolady mlecznejgarść
orzechów ziemnych1.
Masło rozpuścić.
Ciastka włożyć do woreczka i rozmiażdżyć je wałkiem do ciasta, dodać
masło i wymieszać. Wyłożyć do foremek na muffinki i ugnieść łyżką.2.
Jajka zmiksować z
cukrem. Dodać
twaróg sernikowy,
mascarpone i
masło orzechowe, szybko zmiksować tylko do połączenia składników (żeby nie napowietrzać masy).3. Masę
serową wyłożyć na
ciasteczkowo-
orzechowy spód (prawie na równi z krawędzią foremki gdyż serniczki sporo rosną przy pieczeniu, ale później opadają i ostatecznie mają wysokość podobną jak wylane do foremek surowe ciasto).4. Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 150*C z termoobiegiem. Po upieczeniu zostawić na ok 5 minut w zamkniętym piekarniku a następnie uchylić drzwiczki i tak wystudzić, po czym wstawić do lodówki na ok 2 godziny.5.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając
śmietan fix, a następnie
cukier puder i
masło orzechowe. Masą wypełnić wgłębienia powstałe przy pieczeniu (można to zrobić szprycą).6.
Czekoladę rozpuścić (w kąpieli
wodnej lub mikrofali), polać nią serniczki. Orzeszki pokruszyć (np. wałkiem), posypać wierzch serniczków.


