ßßß Cookit - przepis na Mini serniczki z masłem orzechowym

Mini serniczki z masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjne, rozpływające się w ustach, po prostu cudowne - mini serniczki z masłem orzechowym, z dodatkiem pysznego orzechowego kremu, polane odrobiną czekolady i posypane orzeszkami. Mówię Wam, niebo w gębie!
SKŁADNIKI: (ok 20 małych serniczków)
Spód:
150 g ciastek owsianych z orzechami (można też użyć mieszanki innych ciastek i orzechów, np. herbatników i pokruszonych orzechów ziemnych)
2 łyżki masła
Masa serowa:
350 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
250 g mascarpone
125 g cukru
3 jajka (M)
1 łyżka masła orzechowego (ja użyłam masła z nerkowców)
Wierzch:
1 szkl śmietanki 30%
1 śmietan fix
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka masła orzechowego
30-40 g czekolady mlecznej
garść orzechów ziemnych
1. Masło rozpuścić. Ciastka włożyć do woreczka i rozmiażdżyć je wałkiem do ciasta, dodać masło i wymieszać. Wyłożyć do foremek na muffinki i ugnieść łyżką.
2. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać twaróg sernikowy, mascarpone i masło orzechowe, szybko zmiksować tylko do połączenia składników (żeby nie napowietrzać masy).
3. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowo-orzechowy spód (prawie na równi z krawędzią foremki gdyż serniczki sporo rosną przy pieczeniu, ale później opadają i ostatecznie mają wysokość podobną jak wylane do foremek surowe ciasto).
4. Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 150*C z termoobiegiem. Po upieczeniu zostawić na ok 5 minut w zamkniętym piekarniku a następnie uchylić drzwiczki i tak wystudzić, po czym wstawić do lodówki na ok 2 godziny.
5. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając śmietan fix, a następnie cukier puder i masło orzechowe. Masą wypełnić wgłębienia powstałe przy pieczeniu (można to zrobić szprycą).
6. Czekoladę rozpuścić (w kąpieli wodnej lub mikrofali), polać nią serniczki. Orzeszki pokruszyć (np. wałkiem), posypać wierzch serniczków.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/06/mini-serniczki-z-masem-orzechowym.html