ßßß
SKŁADNIKI: (ok 20 małych serniczków)Spód:150 g ciastek owsianych z orzechami (można też użyć mieszanki innych ciastek i orzechów, np. herbatników i pokruszonych orzechów ziemnych)2 łyżki masłaMasa serowa:350 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka)250 g mascarpone125 g cukru3 jajka (M)1 łyżka masła orzechowego (ja użyłam masła z nerkowców)Wierzch:1 szkl śmietanki 30%1 śmietan fix1 łyżka cukru pudru1 łyżka masła orzechowego30-40 g czekolady mlecznejgarść orzechów ziemnych1. Masło rozpuścić. Ciastka włożyć do woreczka i rozmiażdżyć je wałkiem do ciasta, dodać masło i wymieszać. Wyłożyć do foremek na muffinki i ugnieść łyżką.2. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać twaróg sernikowy, mascarpone i masło orzechowe, szybko zmiksować tylko do połączenia składników (żeby nie napowietrzać masy).3. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowo-orzechowy spód (prawie na równi z krawędzią foremki gdyż serniczki sporo rosną przy pieczeniu, ale później opadają i ostatecznie mają wysokość podobną jak wylane do foremek surowe ciasto).4. Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 150*C z termoobiegiem. Po upieczeniu zostawić na ok 5 minut w zamkniętym piekarniku a następnie uchylić drzwiczki i tak wystudzić, po czym wstawić do lodówki na ok 2 godziny.5. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając śmietan fix, a następnie cukier puder i masło orzechowe. Masą wypełnić wgłębienia powstałe przy pieczeniu (można to zrobić szprycą).6. Czekoladę rozpuścić (w kąpieli wodnej lub mikrofali), polać nią serniczki. Orzeszki pokruszyć (np. wałkiem), posypać wierzch serniczków.

