ßßß Cookit - przepis na Sernik bananowy z masłem orzechowym

Sernik bananowy z masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Mogłabym tak w kółko. Zapewne nie jestem obiektywna jeżeli mowa o sernikach bo sama łapię się na tym, że co sernik, to uważam że jest lepszy.
Nie wiem, który jest ten NAJ, ale mam sentyment do tych babcinych- na kakaowym spodzie z kruszonką, który zawsze robiła babcia Irenka, oraz ten, który robiła moja druga już nieżyjąca babcia. Ten drugi był z ziemniakami i niestety sam przepis odszedł wraz z babcią. W internecie jest wiele przepisów na serniki z dodatkiem gotowanych ziemniaków, ale jakoś nie mam odwagi go upiec. To nie będzie to samo...
Tym razem wykorzystałam przejrzałe banany i resztę masła orzechowego z dna słoika. Jak myślicie, jaki wyszedł sernik? Dla tych, co kochają serniki powiem jedno- WYBORNIE! Taki jest właśnie ten sernik. Wyczuwalny aromat bananów, kawałki orzechów i cudna kremowa konsystencja. Na Wielkanoc chyba go powtórzę. :)
Składniki (na tortownicę o średnicy 22cm) na spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
jajko
50g masła
Mąkę razem z cukrem wsypujemy do miski. Dodajemy zimne masło oraz jajko. Zagniatamy na jednolite ciasto i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. na masę twarogową:
200g twarogu półtłustego
250g sera mascarpone
2 dojrzałe banany
2 łyżki masła orzechowego
łyżka cukru pudru
3 jajka
Twaróg mielimy lub rozdrabniamy za pomocą blendera. Dodajemy mascarpone oraz zblenderowane na gładko banany. Następnie dodajemy masło orzechowe i jeszcze przed dodaniem jajek smakujemy masę, czy nie jest za słodka. Jeżeli uważacie, że potrzebny jest cukier, to dodajcie łyżkę cukru pudru i na koniec jajka.
Całość miksujemy, wylewamy na przygotowany spód i pieczemy w piekarniku nastawionym na 150 stopni przez ok. 90minut. Sernik zawsze piekę w kąpieli wodnej lub pod przykryciem folii aluminiowej.
Podajemy sernik mocno schłodzony- najlepiej po całonocnym chłodzeniu w lodówce.
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2015/03/sernik-bananowy-z-masem-orzechowym.html