Wykonanie
Bardzo smaczna propozycja obiadowa - kolejny po Schabie zapiekanym pod pierzynką warzywno-
serową przepis na pieczone plastry
schabu, które wcale nie są suche :)
Mięsko wychodzi miękkie, kruche, z lekko słodkim posmakiem
marchewki zrównoważonym przez ostrość przypraw.

SKŁADNIKI:ok 50 dag
schabu w plastrach1
marchew2
cebulesólpieprzpieprz cytrynowy Rafex
ostra papryka3 łyżki
śmietany 18%1/2 szkl
bulionu1 łyżka
masłaposiekany
szczypiorek do dekoracji1.
Marchewkę zetrzeć na tartce,
cebulkę pokroić drobno (lub w piórka jesli lubicie większe kawałki), zeszklić na 1 łyżce
masła, osolić do smaku, dolać
bulion i poddusić. Dodać
śmietanę i dokładnie wymieszać.2.
Schab lekko rozbić. Posypać
przyprawami (najlepiej wetrzeć je w
mięso). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć warzywa ze
śmietaną.3. Piec pod przykryciem ok 1 godziny w 200*C (w zależności od grubości
mięsa czas może się troszkę skrócić lub wydłużyć). Ostatnie 10 minut można piec bez przykrycia. Po wyłączeniu grzania warto zostawić
mięso jeszcze na kilka minut w piekarniku, żeby się "uspokoiło".Inspiracja: Violetowe Kucharzenie