ßßß Cookit - przepis na Schab zapiekany z marchewką i cebulą

Schab zapiekany z marchewką i cebulą

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna propozycja obiadowa - kolejny po Schabie zapiekanym pod pierzynką warzywno-serową przepis na pieczone plastry schabu, które wcale nie są suche :) Mięsko wychodzi miękkie, kruche, z lekko słodkim posmakiem marchewki zrównoważonym przez ostrość przypraw.
SKŁADNIKI:
ok 50 dag schabu w plastrach
1 marchew
2 cebule
sól
pieprz
pieprz cytrynowy Rafex
ostra papryka
3 łyżki śmietany 18%
1/2 szkl bulionu
1 łyżka masła
posiekany szczypiorek do dekoracji
1. Marchewkę zetrzeć na tartce, cebulkę pokroić drobno (lub w piórka jesli lubicie większe kawałki), zeszklić na 1 łyżce masła, osolić do smaku, dolać bulion i poddusić. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
2. Schab lekko rozbić. Posypać przyprawami (najlepiej wetrzeć je w mięso). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć warzywa ze śmietaną.
3. Piec pod przykryciem ok 1 godziny w 200*C (w zależności od grubości mięsa czas może się troszkę skrócić lub wydłużyć). Ostatnie 10 minut można piec bez przykrycia. Po wyłączeniu grzania warto zostawić mięso jeszcze na kilka minut w piekarniku, żeby się "uspokoiło".
Inspiracja: Violetowe Kucharzenie
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/05/schab-pieczony-z-marchewka-i-cebulka.html