ßßß Cookit - przepis na Kurczak szu-szu

Kurczak szu-szu

nazwa

Wykonanie

Pyszne, mięciutkie, soczyste, pachnące mięsko z lekką czosnkową nutą- jedna z najpyszniejszych (o ile nie najpyszniejsza) z postaci kurczaka jakie jadłam. Kto spróbował, od razu prosił o przepis - nawet moja teściowa!:)
Najlepszy efekt uzyskamy przygotowując mięsko dzień wcześniej, aby się dobrze zamarynowało. Ale dzięki temu mniej czasu spędzimy w kuchni szykując to danie dla gości czy na niedzielny obiad - wystarczy wyjąć z lodówki i usmażyć, co zajmuje 15 min.
SKŁADNIKI:
1 podwójna pierś kurczaka
przyprawy do mięsa (u mnie Delikat do mięs)
Marynata:
3 żółtka
3 łyżki oleju
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietany 18%
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka vegety
1. Mięso oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki o grubości ok 1 cm, doprawić według uznania.
2. Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty (wystarczy widelcem). Zalać nią mięso, dokładnie wymieszać, zamknąć w szczelnym pojemniku i odłożyć na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
3. Mięsko smażyć (jak najbardziej obtoczone w marynacie) na rumiano (ok 7 min z jednej strony).
Inspiracja: Smakowy Raj
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/02/kurczak-szu-szu.html