Wykonanie
Pyszne, mięciutkie, soczyste, pachnące
mięsko z lekką
czosnkową nutą- jedna z najpyszniejszych (o ile nie najpyszniejsza) z postaci
kurczaka jakie
jadłam. Kto spróbował, od razu prosił o przepis - nawet moja teściowa!:)
Najlepszy efekt uzyskamy przygotowując
mięsko dzień wcześniej, aby się dobrze zamarynowało. Ale dzięki temu mniej czasu spędzimy w kuchni szykując to danie dla gości czy na niedzielny obiad - wystarczy wyjąć z lodówki i usmażyć, co zajmuje 15 min.SKŁADNIKI:1 podwójna
pierś kurczakaprzyprawy do mięsa (u mnie Delikat do
mięs)Marynata:3
żółtka3 łyżki
oleju3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
śmietany 18%4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
vegety1.
Mięso oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki o grubości ok 1 cm, doprawić według uznania.2.
Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty (wystarczy widelcem). Zalać nią
mięso, dokładnie wymieszać, zamknąć w szczelnym pojemniku i odłożyć na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
3.
Mięsko smażyć (jak najbardziej obtoczone w marynacie) na rumiano (ok 7 min z jednej strony).
Inspiracja: Smakowy Raj