Wykonanie
Pyszna
rybka na zimno smażona w cieście naleśnikowym i marynowana w słodko-pikantnej zalewie -
absolutny hit każd ych Świąt czy innej imprezy! Dodatkowym plusem jest to, że przygotowuje się ją 2-3 dni wcześniej.SKŁADNIKI:R y ba1-1,5 kg
ryby np. mintaj/tilapia2-3
cebule2
czerwone paprykiCiasto naleśnikowe:2
jajka1 szkl.
mleka0,5 szkl.
wodymąka - do gęstości (ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki)1 łyżeczka
vegetyZalewa:1 szkl.
wody1 szkl.
oleju3 łyżki
octu1/3 szkl.
koncentratu pomidorowego15 dag
keczupu pikantnego1/4 szkl.
cukru2
ziela angielskie2
listki laurowe1/2 łyżeczki
ostrej papryki (jeśli ktoś woli pikantniejsze smaki)1. Składniki ciasta naleśnikowego wymieszać na gęstą masę.
Filety rybne przekroić na mniejsze części, posolić, maczać w cieście naleśnikowym i smażyć.2. Składniki zalewy wymieszać, zagotować i odstawić do przestygnięcia.3.
Cebulę pokroić w piórka a
paprykę w paseczki. Wszystko razem posolić, zeszklić i ewentualnie poddusić do miękkości.4. W garnku układać warstwami kawałki
ryby, na to
papryka z
cebulką i część zalewy - aż do wyczerpania składników. Odstawić do lodówki na 2-3 dni. Podawać na zimno.