Wykonanie
Dawno mnie tu nie było, ale odnalazłam w sobie nową motywację do pisania na blogu, więc do dzieła. Mam nadzieję, że posty będą pojawiały się w miarę regularnie, trzymajcie kciuki! Na początek owsianka - twarogowa, jakby sernikowa, podana z
malinami, która zjedzona w towarzystwie mamy i siostry smakowała wyjątkowo. Prosta w przygotowania, a dzięki dodatkowi
jogurtu,
jajek i
twarogu, ma także dużą zawartość
białka. Choć porcja wydaje się być mała to ta twarogowa owsianka syci na długo i ma niewiele kalorii. Jej przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga brudzenia dużej ilości naczyń.
Pieczona owsianka z
twarogiem,
wanilią i
malinamiPrzepis:inspirowany przepisem na sernik owsiany z bloga kaszamanna.com/ 2-3 porcje, 6 kokilek o średnicy 70 mm /Składniki:250 g
twarogu półtłustego2 duże
jajka2 łyżki
miodu lub 4 łyżki
cukru150 g gęstego
jogurtu naturalnego (użyłam Bakomy)3 łyżki budyniu
waniliowego (lub innego) bez
cukru90 g
płatków owsianych górskichew. ulubione dodatki do środka:
owoce (najlepiej sprawdzą się drobne
owoce -
maliny,
jagody,
borówki,
agrest,
poziomki itp.),
orzechy,
czekolada,
suszone owoce itp.Jak zrobić?
Twaróg,
jogurt naturalny,
miód wymieszać trzepaczką w misce lub zmiksować na gładką masę, dodać
budyń i
płatki owsiane.. Całość wstawić na całą noc do lodówki*. Masę przełożyć do kokilek wysmarowanych
masłem. Piec 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gotową sernikową owsiankę podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie były to świeże
maliny, smacznego!*opcjonalne, ja włożyłamSzukasz pomysłu na inne śniadania inspirowane sernikiem? Kiliknij w link!