Wykonanie
Z
kalafiora, który pozostał nam od obiadu, nawet z poprzedniego, dnia warto przygotować pyszną
sałatkę z
sosem jogurtowo-czosnkowym. Świetnie sprawdzi się zarówno na imprezę jak również danie na kolację. Ja gotuję często od razu więcej
kalafiora, tak by pozostał nam na
sałatkę.
Kalafior dzielę zawsze od razu na różyczki i wkładam do wrzącej
wody z dodatkiem
soli. Nie dodaję żadnych innych przypraw. Ja swój gotuję zawsze al'dente, ale miękkość oczywiście dowolna. Polecam :-)Składniki:- ugotowane, schłodzone różyczki
kalafiora- 1-2
jajka ugotowane na twardo (zimne, mogą być z poprzedniego dnia)- 2 mniejsze lub 1 duży
pomidor- pokrojony
szczypiorSos jogurtowo-czosnkowy:- ok.200g
jogurtu naturalnego (może być bałkański)- 1 łyżka
majonezu (nie trzeba)-
sól i świeżo mielony
pieprz do smaku- malutki ząbek
czosnkuCzosnek przecisnąć przez praskę, posolić, dodać
pieprz oraz
jogurt i dokładnie wymieszać. Taki sos świetnie pasuje do
mięs, warzyw i wielu innych dań.
Kalafior, najlepiej taki, który pozostał nam z poprzedniego dnia, może być również z tego samego, ale schłodzony w lodówce, wykładamy na półmisek, polewamy
sosem jogurtowo-czosnkowym.
Przyozdabiamy pokrojonym na cząstki
pomidorem oraz
jajkiem pokrojonym na ósemki. Można także posypać pokrojonym
szczypiorem. Przed podaniem dobrze schłodzić.
Smacznego :-)