Wykonanie

Mała odmiana od tradycyjnej zupy szparagowej, jaką zwykle gotuję. Taka mała bomba kaloryczna, ale w końcu nie
jada się jej codziennie. Nam ten krem bardzo przypasował do gustu i choć robiłam go pierwszy raz, to z pewnością jeszcze do tej wersji powrócimy. Zupka dzięki dużej ilości kremówki ma bardzo kremowy i delikatny smak. Z podanych składników wychodzi ok.6-8 porcji.Składniki:- 2 pęczki
szparag (1kg)- 200-250ml słodkiej
kremówki 30%- 750ml
bulionu (lub
wody)- 2
żółtka-
sól do smaku-
koperek-
ksylitol lub
cukier (gdyby
szparagi miały gorzkawy posmak)
Szparagi obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w
bulionie (ja dałam 250ml
bulionu i 500ml
wody), do miękkości, ja gotowałam swoje ok.15 minut.Następnie garnek zdjąć z ognia. Odłożyć kilka kawałków
szparag w całości (najlepiej łebki), a pozostałe
szparagi zblendować na gładką masę.Zblendowane
szparagi wstawiamy w garnku na palnik, dodajemy kremówkę, doprawiamy
solą i całość zagotowujemy. Gdyby zupa miała lekką goryczkę doprawiamy ją także
ksylitolem (lub
cukrem)..
Żółtka przekładamy do kubeczka, dodajemy do nich kilka łyżek gorącej zupy i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy jeszcze kilka łyżek i czynność powtarzamy. Następnie wlewamy masę
żółtkową do garnka ze zmiksowanymi
szparagi i dokładnie mieszamy.

Zupy nie należy już gotować, możemy ją oczywiście podgrzewać, ale należy pilnować by się nie zagotowała.Podajemy z kawałkami
szparag, posypane świeżym
koperkiem.Można również doprawić naszą zupę
gałką muszkatołową i posypać przed podaniem świeżo mielonym
pieprzem, ale nam smakowała i bez tych dodatków.





Smacznego :-)