Wykonanie

Pyszny sernik na kruchym orkiszowym spodzie, z dodatkiem
truskawek,
bezy i kruszonki- pyszności... :-) To ciacho bardzo zauroczyło nas swym smakiem. Zawsze przygotowywałam je z
brzoskwiniami. Sezon
truskawkowy zainspirował mnie do stworzenia troszkę innej koncepcji i to był super pomysł, to ciacho z
truskawkami okazało się jeszcze smaczniejsze niż wersja brzoskwiniowa.Polecam na weekend wszak sezon
truskawkowy w pełni. :-)Piekłam w ciemnej blaszce o wym.33x23cm.Składniki kruchego ciasta:- 530g
mąki orkiszowej typ750 (lub 3 szklanki
mąki pszennej tortowej)- 250g zimnego
masła- 3 łyżki
ksylitolu (lub nierafinowanego
cukru trzcinowego)- 5
żółtek- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaW misie miksera umieścić
mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne
masło, wsypać
proszek do pieczenia,
ksylitol (lub
cukier) oraz
żółtka i zagnieść energicznie kruche ciasto. Ja posłużyłam się tradycyjnie hakiem miksera.

Kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedną wykleić dokładnie spód blaszki.

Drugą część rozkruszyć do miski i umieścić w lodówce.

Masa serowa:- 125g
masła w temp.pokojowej- 600g dobrego
twarogu do serników (u mnie firmy Juliko)- 1
jajko- 1
budyń śmietankowy lub
waniliowy (lub 40g
mąki ziemniaczanej)- 1/2 szklanki mielonego
ksylitolu (lub
cukru trzcinowego)+ ok.450g
truskawekW misie miksera umieścić miękkie
masło, dodać
ksylitol lub
cukier trzcinowy i utrzeć na gładką masę. Następnie dodajemy
jajko, proszek budyniowy oraz partiami
ser, cały czas ucierając. Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy.Na
masie serowej układamy umyte, odszypułkowane, przekrojone na połowy kawałki
truskawek.

Masa bezowa:- 5
białek (pozostawionych od kruchego ciasta)- 1 szklanka nierafinowanego
cukru trzcinowego lub zwykłego
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec partiami dosypujemy
cukier, cały czas ubijając. Masa ma być sztywna.Gotową masę wykładamy na
owoce.Wierzch posypujemy schłodzoną kruszonką.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok.45-50 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu.Po wystudzeniu delikatnie lukrujemy wierzch ciasta.
Lukier przygotowujemy z pudru trzcinowego, z dodatkiem kilki kropli
aromatu migdałowego i kremówki.




Smacznego :-)
