Wykonanie
Jarmuż to warzywo trochę u nas niedoceniane, na szczęście ostatnio to się zmienia. To prawdziwa bomba witaminowa, przeciwnowotworowa i oczyszczająca. Jest bogatym źródłem witamin: A, B, C, E, K, PP. Zawiera sporą ilość beta-karotenu, żelaza, fosforu, magnezu,
białka, potasu, wapnia w łatwoprzyswajalnej postaci. Podobnie jak
brokuły i inne warzywa
kapustne zawiera sulforofan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne i antybiotykowe działanie bakteriobójcze wobec Helikobakter pylori (patogeny odpowiadające za wrzody żołądka). Pod względem zawartości witaminy C
jarmuż przewyższa tylko
papryka i
natka pietruszki. Jest skarbnicą witaminy K, która hamuje rozwój niektórych nowotworów, m.in.piersi, jajnika, okrężnicy, wątroby. Dzięki zawartości potasu, wapnia i magnezu wspomaga pracę układu
sercowo-naczyniowego, reguluje ciśnienie
krwi, a także uszczelnia naczynia krwionośne. Zalicza się do warzyw lekkostrawnych, zalecanych szczególnie dzieciom i osobom starszym. Tak więc jedzmy
jarmuż pod każdą postacią, wyjdzie nam to tylko na zdrowie. Niestety zawiera także sporo goitrogenów- związków, które mogą wpływać na metabolizm
jodu, na szczęście w pewnym stopniu można ograniczyć ich niekorzystne oddziaływanie poprzez gotowanie. Dlatego właśnie osoby z niedoczynnością tarczycy powinny unikać
jarmużu i warzyw
kapustnych.Było już trochę inne pesto
bazyliowe, pyszne pesto z dodatkiem
awokado, dzisiaj polecam Wam wyśmienite pesto z
jarmużu, które idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do
pieczywa, do
sałaty jak i do
makaronu.Przepis na pesto znalazłam tutaj .Składniki:- 4 garście listków
jarmużu- 3-4 ząbki
czosnku- listki oberwane z dwóch doniczek
bazylii- 150-200ml
oliwy z oliwek- ok.1/2-3/4 łyżeczki
soli himalajskiej lub morskiej- 4 czubate łyżki mielonych
migdałówW malakserze umieścić
jarmuż, obrane ząbki
czosnku i ok.100ml
oliwy, zblendować na gładką masę.
Następnie dodać listki oberwane z
bazylii, pozostałą część
oliwy (proponuję dolać wpierw 50ml),
sól i ponownie całość zblendować.
Na końcu dodajemy mielone
migdały i ewentualnie pozostałą
oliwę, i całość dokładnie mieszamy. Najlepiej dolewać
oliwę stopniowo tak, by pesto nie było zbyt rzadkie, ja za pierwszym razem dolałam tylko 150ml i było już ok. dałam wówczas 3 garście
jarmużu. W drugim podejściu do 4 garści dolałam już 200ml.
makaron z pestoSmacznego :-)