Wykonanie
Wszystkie dzieci uwielbiają
biszkopty, moje również, a ponieważ nie kupuję sklepowych
ciastek, kombinujemy z domowymi. Dzisiaj polecam Wam troszkę inne
biszkopty niż zazwyczaj, te są dwukolorowe,
czekoladowo-
waniliowe i
waniliowo-
czekoladowe, jak kto woli.Nic prostszego i szybszego, kilknaście minut i mamy zdrową
słodycz dla najmłodszych, można je również wykorzystać jako spód do sernika na zimno. Z podanych składników wyszły mi 2 blaszki
ciasteczek. Co najistotniejsze (przynajmniej dla mnie), te są bez
cukru, bez
mleka, bez
proszku do pieczenia i bez pszenicy (orkisz jest niemodyfikowany, tak jak ona).Składniki:- 3 średnie
jajka (osobno
żółtka i
białka)- 3-4 łyżki
ksylitolu z prawdziwą
wanilią lub
cukru waniliowego- 3 łyżki
mąki orkiszowej (u mnie 70g)- 2 łyżki
mąki ryżowej, najlepiej pełnoziarnistej (u mnie 40g)- 1 łyżeczka dobrego, ciemnego
kakaoW misie miksera ubić na półsztywno
białka, dodać do nich
ksylitol i ubić masę na sztywno. Następnie dodajemy po jednym
żółtku i cały czas ubijamy. Stopniowo dodajemy
mąki i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera lub tylko delikatnie mieszamy.Część ciasta wykładamy łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc małe kleksiki. Do części ciasta dodać łyżeczkę
kakao i dokładnie wymieszać. Następnie na każdy kleksik nałożyć mniejszy kleksik
czekoladowy i zamieszać delikatnie wykałaczką, by masy się lekko przemieszały. Ja zrobiłam część
waniliowo-
czekoladową i odwrotnie
czekoladowo-
waniliową (masa czekoladowa była od
spodu).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150*C (termoobieg) ok.15 minut.Zostawiamy na blaszce do lekkiego przestudzenia. Od razu są miękkie, później twardnieją.
Przechowujemy w zamkniętej puszce.
Smacznego :-)