Wykonanie
Druga, jeszcze lepsza wersja uwielbianych przez dzieci
biszkoptów. Dzisiejsze są z
ksylitolem z prawdziwą
wanilią i dodatkiem
mąki ryżowej (wyszły bardziej chrupiące niż z samą
mąką orkiszową). Smakują jak
biszkopty sklepowe a są od nich dużo zdrowsze. Polecam, nie tylko dla dzieci ;-)Składniki:- 3 średniej wielkości
jajka (u mnie wiejskie ale myślę iż wielkość"M")- 3 łyżki
ksylitolu z prawdziwą
wanilią (lub
cukru waniliowego)- 3 łyżki
mąki orkiszowej białej (u mnie 70g)- 2 łyżki
mąki ryżowej pełnoziarnistej (u mnie 40g)W misie miksera ubić na sztywno
białka z
ksylitolem, następnie dodajemy po jednym
żółtku cały czas ubijająć. Na końcu dodać w kilku częściach
mąki i delikatnie zamieszać (ja mieszam nadal mikserem, na niższych obrotach).Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy łyżeczką kleksiki ciasta. Mnie wyszły niepełne 2 blaszki z piekarnika.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150*C ok.15 minut, do lekkiego zarumienienia (na termoobiegu). Od razu po upieczeniu są miękkie ale już po kilku minutach można je spokojnie zdjąć z blaszki.Zapach i smak- rewelacja! - sama
wanilia.
Smacznego ;-)