ßßß Cookit - przepis na KRUCHE MAŚLANO-KORZENNE CIASTECZKA ORKISZOWE, BEZ CUKRU

KRUCHE MAŚLANO-KORZENNE CIASTECZKA ORKISZOWE, BEZ CUKRU

nazwa

Wykonanie

Dla wielbicieli ciasteczek, a w szczególności tych korzennych, polecam pyszne maślane ciasteczka z nutą przyprawy piernikowej. Ciasteczka są na mące orkiszowej bez dodatku cukru. Mają pyszny, maślany smak i cudowny świąteczny aromat, i baaardzo trudno im się oprzeć... :-)
Moja przyprawa korzenna jest bardzo intensywna, gdy użyjecie innej jej ilość
można zwiększyć, wedle uznania.
Składniki:
- 300g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750 (lub 270g mąki pszennej)
- 30g skrobi kukurydzianej
- 2 żółtka
- 150g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)
- 100-120g ksylitolu (najlepiej mielonego) lub cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany- ok.50g (lub jogurtu greckiego)
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 - 3/4 płaskiej łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania ciastek
- u mnie pokruszone migdały do posypania
W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zagnieść przy pomocy haka kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ręcznie (tak, by zbytnio nie ogrzewać ciasta). Uformować kulę i schłodzić zawiniętą w folię spożywczą w lodówce, przez conajmniej 30 minut. Następnie wyjąć, rozwałkować na blacie na pożądaną grubość i wykrawać foremkami dowolne kształty.
Odcięte kawałki ciasta zagniatamy powtórnie, rozwałkowujemy i wykrawamy, tak aż do wyczerpania ciasta.
Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i najlepiej jeszcze na chwilę umieszczamy je w lodówce, by stężały.
Po wyjęciu z lodówki smarujemy rozbełtanym jajkiem, można również posypać migdałami i wsuwamy do piekarnika.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C, na programie góra-dół, do lekkiego zarumienienia, ok.10-12 minut.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2014/12/kruche-maslano-korzenne-ciasteczka.html