Wykonanie
Pyszne i zarazem super zdrowe, bardzo smakowały moim dzieciom,a to najważniejsze. Idealne na drugie śniadanie do szkoły. To zdrowy i pożywny posiłek. Dodatkowo
ciasteczka są bez
cukru, bez laktozy, bez glutenu a także bez
jajek... Ale to wcale nie przeszkadza, a dla niektórych to wręcz zaleta. Polecam bardzo gorąco, są wyśmienite również dla dorosłych... :-)Przepis znaleziony tutaj (klik), tylko troszkę zmodyfikowany, w oryginale był bez substancji słodzących, ja choć dałam 2 łyżki
ksylitolu, to i tak mogłyby
mieć jeszcze conajmniej z 1 albo i 2.Składniki:- 1,5 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej- 0,5 szklanki
mąki jaglanej- 1/4 szklanki
płatków jaglanych (lub dołożyć o tyle więcej ugotowanej
kaszy)- 1 szklanka
wiórków kokosowych- 1 łyżka
oleju kokosowego, nierafinowanego- 1 łyżka nasion chia rozrobiona w 4 łyżkach gorącej
wody- 2-3 łyżki
ksylitolu z prawdziwą
wanilią-
cynamon (ja nie
dawałam)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie), uformować kulki wielkości
orzecha włoskiego, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczyć (można ręką, ale można również użyć do tego kubeczka).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175*C ok.30 minut aż się lekko zarumienią. Piekłam jedną blaszkę na termoobiegu, drugą góra-dół i czas był był bardzo zbliżony.
Smacznego :-)