Wykonanie
Przepis, który od razu skradł moje
serce. Odkąd odkryłam go tydzień temu gościł już u nas dwukrotnie. Moje
biszkopty zawsze były bez dodatku
proszku do pieczenia, tak przygotowywała zawsze moja Mama, w ten sam sposób przygotowuję
biszkopty i ja, wychodzą super puszyste i wilgotne (nigdy ich niczym nie skrapiam gdyż nie ma takiej potrzeby). Kiedyś były to
biszkopty pszenne, od jakiegoś czasu są to
biszkopty orkiszowe, a dzisiejszy jest na
mące ryżowej. Przyznam szczerze iż nie wiedziałam, że z
mąki ryżowej da się upiec
biszkopt bez dodatku
proszku do pieczenia, jakoś tak
mąka ryżowa mnie nie przekonywała, do czasu... Podjęłam wyzwanie i nie żałuję...
Biszkopt z niej wychodzi pyszny, puszysty i co najważniejsze bez glutenu. Polecam, nie tylko osobom na diecie bezglutenowej ale także tym dbającym o swoje zdrowie, tyle się ostatnio
mówi o niezdrowym glutenie (nie tylko pszennym), a skoro jest sprawdzona alternatywa, dlaczego jej nie wykorzystać.Składniki na formę 24cm:- 4
jajka (osobno
białka i
żółtka)- 3
żółtka- 1/2 szklanki
ksylitolu (lub
cukru)- 1/3 szklanki
kakao- 1/2 szklanki
mąki ryżowejW misie miksera ubić na sztywno
białka. Następnie stopniowo po 1 łyżce dodajemy
ksylitol, cały czas miksując. Po dobrym ubiciu
białek (mają być bardzo sztywne) do masy dodajemy po jednym
żółtku (łącznie 7 sztuk) i cały czas miksujemy. Ubijamy całość ok.3 minuty (lekko urośnie).Do ubitej masy dodajemy stopniowo
mąkę ryżową wymieszaną z
kakao. Całość dobrze zamieszać. Można ręcznie albo na małych obrotach miksera.Gotową masę wylewamy do formy tortowej, z dnem uprzednio wyłożonym papierem do pieczenia. Wygładzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.30-35 minut (program bez termoobiegu, tylko góra-dół lub specjalny program do pieczenia
biszkoptów) do suchego patyczka. Bardzo ważne przed wyjęciem sprawdzić środek
biszkoptu, z dodatkiem
kakao piecze się troszkę dłużej, by nie było rozczarowań.
Zostawić do wystudzenia. Gdy nie przygotowujemy od razu ciasta proponuję po wystudzeniu przykryć
biszkopt, by nie wysychał.
Smacznego ;-)