Wykonanie
Kolejne szybkie ciasto, które chyba wszystkim zawsze się udaje. Szybkość wykonania, dużo
owoców, jeszcze więcej kruszonki i popołudniowa
kawka staje się dużo przyjemniejsza :-) Polecam to ciasto nie tylko tylko ze względu na szybkość wykonania ale także za super smak. Jak większość ciast na
maślance lub
jogurcie z dodatkiem
oliwy jest ono bardzo wilgotne, nam takie ciasta bardzo odpowiadają. U mnie dzisiejsze jest z
truskawkami ale można dać dowolne sezonowe lub
mrożone owoce.Przepis znaleziony tutaj (klik) , na blaszkę 20x30cm , ja piekłam na 22x32cm i było wystarczająco wysokie.Składniki:- 370g
mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub 350g
mąki tortowej- 0,5 szklanki
ksylitolu (lub
cukru)- 1 łyżka
ksylitolu z prawdziwą
wanilią (lub
cukier waniliowy)- 2 duże
jajka (ja dałam 2
jajka i 1
żółtko, gdyż moje były średniej wielkości)- 1 szklanka
maślanki naturalnej- 1 mały
proszek do pieczenia- szczypta
soli- szczypta
sody spożywczej (ok.1/4 łyżeczki)- 0,5 szklanki
oleju (u mnie rzepakowy)- ok.500g sezonowych
owoców (u mnie
truskawki)Kruszonka:- 150 g
mąki orkiszowej (u mnie typ750)- 1 łyżka
mąki ryżowej lub ziemniaczanej- 100g
ksylitolu (lub
cukru)- 80g zimnego
masła+ mielony
ksylitol do oprószenia ciasta (lub puder)Do miski wsypać obydwie
mąki, dodać
ksylitol i pokrojone na mniejsze kawałki zimne
masło i szybko zagnieść kruszonkę, rozkruszając ją w dłoniach. Odstawić do lodówki.Wszystkie składniki ciasta (z wyjątkiem
oleju) umieścić w drugiej misce (lub misie miksera) i dokładnie zamieszać drewnianą łyżką. Na końcu dodać
olej i wymieszać, nie wyrabiać, mieszamy tylko do połączenia składników.Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na nim ułożyć umyte wcześniej i odszypułkowane
truskawki, pokrojone na połówki, przekrojoną częścią do góry. Na to rozkruszyć schłodzoną kruszonkę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C (termoobieg) ok.50 minut.Ciasto odstawić do schłodzenia (jak się uda, moja Rodzinka pałaszowała jeszcze ciepłe). Przed podaniem oprószyć mielonym
ksylitolem.
Smacznego :-)