ßßß Cookit - przepis na SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, NA JOGURCIE, OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ

SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, NA JOGURCIE, OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ

nazwa

Wykonanie

Ciasto trochę przypominające drożdżowe, wiele osób się na to nabiera. Moja Rodzinka uwielbia tego typu ciasta: wilgotne (za sprawą jogurtu i oleju), z owocami i przepyszną kruszonką. Pychotka ! Olbrzymią zaletą tego ciasta oprócz jego smaku oczywiście jest szybkość przygotowania. Dla tych, którzy obawiają się pieczenia ciast drożdżowych (ale nie tylko) to ciasto jest idealne. Przygotowuje się je podobnie do muffinek. Dwie miski: w jednej składniki suche, w drugiej mokre, następnie zawartości misek łączymy, ciasto na blaszkę i gotowe. Wykładamy owoce, posypujemy kruszonką i po max.40 minutach mamy gotowe pyszne ciasto, które zaskoczy myślę niejedną osobę. Wygląda może niepozornie ale zapewniam Was, że smakuje cudnie. Nie było osoby, której by nie przypadło do gustu, a trochę ich było... Do przygotowania z każdymi sezonowymi owocami, u mnie część była z rabarbarem i truskawkami (to już standard o tym czasie- połączenie idealne) a część z mrożonymi jagodami. W ten sposób otrzymałam dwa ciasta. Każde smakowało inaczej. :-) Znalezione tutaj (klik), nie zawiodłam się kolejny już raz ;-)
Z przepisu wychodzi duża blaszka 40x25cm, super wysokiego pysznego ciasta.
Składniki ciasta:
- 510g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub 3 szklanki* mąki tortowej
- 1 i 1/4 szklanki ksylitolu (lub cukru, np.trzcinowego)
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (1 mały proszek, u mnie bezglutenowy)
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 duże jajka
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka naturalnego jogurtu (lejącego)
- 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
1,5-2 szklanki owoców sezonowych (mrożonych nie rozmrażać)
Kruszonka:
- 150g mąki orkiszowej (lub tortowej)
- 100g ksylitolu (lub cukru)
- 80g zimnego masła
- 1 czubata łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy)
* szklanka o pojemności 250ml
Suche składniki: mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia oraz ksylitol wymieszać w jednej misce.
Mokre składniki: roztrzepane jajka, jogurt, mleko oraz olej wymieszać w drugiej misce.
Przygotować sobie kruszonkę: w tym celu do miski odważamy mąkę, dodajemy ksylitol, ksylitol z wanilią oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki i energicznie zagniatamy kruszonkę, odkładamy ją w chłodne miejsce.
Połączone mokre składniki wlać do suchych i zamieszać, tylko do połączenia składników. Nie mieszać zbyt długo.
Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, ułożyć na nim przygotowane wcześniej owoce i posypać kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (termoobieg) ok.35-40 minut . Ja piekłam 40 minut, jak na mój gust trochę za długo (wolę ciasta o bledszym spodzie) ale to tylko moje odczucie, reszta była zachwycona (szczególnie Babcie, że takie fajne- wypieczone...)
Ostatnio piekłam 33 minuty i było idealne, wypieczone, ale nie spieczone. Takie jak lubimy. :-)
Wierzch przestudzonego ciasta posypać mielonym ksylitolem lub polać lekko lukrem z pudru trzcinowego:
ja przygotowałam z 5 łyżeczek pudru, kilku kropli olejku migdałowego i kremówki. Posypałam dodatkowo uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego ;-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2014/06/szybkie-ciasto-z-owocami-i-kruszonka-na.html