Wykonanie
Po świątecznym mniejszym lub większym "obżarstwie" naszła nas ochota na coś lżeszego. Dziś
makaron orkiszowy (odkąd go odkryłam mam mniejsze wyrzuty sumienia, że karmię rodzinkę niezdrową pszenicą, bowiem
makarony to u nas podstawa, przynajmniej u moich dzieci...) z
łososiem smażonym bez tłuszczu, z sosem na bazie
mascarpone. U nas wszyscy go uwielbiają, może zasmakuje również i Wam... :-)Składniki:- kawałek
łososia (u mnie filet ze skórą ok.350g)- 150g
mascarpone- ząbek
czosnku-
sól, świeżo mielony
pieprz+
makaron orkiszowy 400g (lub pszenny)-
koperek do posypania
Łososia umyć, wytrzeć w papierowy ręcznik, zdjąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kawałki
ryby kilka minut, do lekkiego zrumienienia (5-10 minut). Następnie dodajemy
ser mascarpone, mieszamy ( ja dodaję zawsze jeszcze
wodę, ok.2 łyżki wazowe (najlepiej od gotującego się
makaronu, ale można zwykłą gorącą
wodę), dodajemy zmiażdżony (przeciśnięty przez praskę)
czosnek. Całość doprawiamy do smaku
solą i świeżo mielonym
pieprzem.
Podajemy z ugotowanym
makaronem orkiszowym (lub dowolnym innym).
Smacznego ;-)