Wykonanie
Jak już zapewne wiecie, bardzo lubię wiedzieć co jem. Przetestowałam już wiele przepisów na
chleb czy
bułki, jednak na TEN przepis natknęłam się pierwszy raz. I
powiem Wam, że nie do końca byłam pewna, czy piekąc go , podjęłam słuszną decyzję. W końcu
chleb bez
mąki brzmi trochę dziwnie...Jestem za tym, by jadać
pestki dyni,
słonecznika czy inne nasiona lub
orzechy, więc gdzieś tam w środku intuicja podpowiadała mi jednak, że decyzja jaką podjęłam była słuszna:)Pierwsze wrażenie kiedy spróbowałam
chleb było...dość zaskakujące . Jednak z każdym kolejnym kęsem miałam ochotę na więcej i więcej...
Chleb odmieniający życie to dobra alternatywa dla tych, którzy ze względu na problemy zdrowotne czy zwyczajną chęć uniknięcia
mąki w swojej diecie, nie mogą lub nie chcą jeść
zwykłego chleba.Znalezione tutaj .Składniki:-1 szklanka nasion dyni lub
słonecznika (dałam pół na pół)-1/2 szklanki nasion lnu-1/2 szklanki
orzechów laskowych lub
migdałów-1 1/2 szklanki
płatków owsianych (bezglutenowych lub zwykłych gdy nie zależy nam na tym, by
chleb był bezglutenowy)-8 łyżek mielonego
siemienia lnianego-1 1/2 łyżeczki
soli himalajskiej(lub morskiej-płaskie)-40g
oleju kokosowego lub
masła klarowanego-1 1/2 szklanki
wody-można dodać łyżkę
miodu lub szczyptę
stewii (ja nie dałam-uważam że nie ma takiej potrzeby)Wszystkie suche składniki prócz
soli tj.
słonecznik,
dynia, len cały i mielony,
orzechy,
migdały oraz
płatki owsiane wymieszać w misce. Odstawić. W garneczku zagotować
wodę z
solą i
olejem kokosowym. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po ok. 10 minutach połączyć z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanej wcześniej małej keksówki (ok.10x20) przełożyć otrzymane ciasto, dokładnie ubić i wygładzić łyżką maczaną w wodzie. Ciasto nic nie rośnie, więc można nałożyć do pełna. Odstawić pod przykryciem na min. 2 godziny, jednak nie dłużej jak 24h. Piec w temp. 180 *C przez ok. 20 minut, następnie wyjąć z foremki i dopiekać na blaszce ok. 30-40 minut. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!:)