Wykonanie
W końcu wiosna postanowiła do nas dotrzeć i przyniosła ze sobą wiele pomysłów na nowe wypieki:) Gofry z
bitą śmietaną, z
dżemem czy też same, zawsze kojarzyć nam się będą z dzieciństwem. Chyba nie znam osoby która by ich nie lubiła!:)Mnie gofry najlepiej smakują w takie dni jak dzisiaj-tym bardziej, że jest niedziela i można sobie odpocząć na tarasie w promieniach słońca objadając się goframi posypanymi
cukrem pudrem, lub jak woli mój mąż z dziećmi- z
konfiturą malinową .Ciasto wychodzi bardzo rzadkie, ale takie ma być, ponieważ dzięki temu gofry są bardzo delikatne.Gorąco polecam bo są baaardzo pyszne i szybciutko się je robi!:)Przepis znalazłam tutaj .Składniki:-2 szklanki
mąki orkiszowej(lub pszennej)-1 szklanka
mleka-1 szklanka
wody gazowanej-
cukier waniliowy-3 łyżeczki
ksylitolu(lub
cukru)-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-szczypta
soli-2
jajka-1/3 szklanki
oleju kokosowego(rozpuszczonego)-lub
oleju słonecznikowegoRozgrzać gofrownicę.Wszystkie składniki oprócz
białek zmiksować na gładką masę.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z
ciastem.Piec w gofrownicy ok. 6-8 minut.(muszą się przypiec-inaczej nie będą takie chrupiące).
Smacznego!:)