Wykonanie

Kolejny udany wypiek, którym
mogę się z
wami podzielić. Bułeczki wychodzą mięciutkie, a zapach jaki pozostaje w domu jest nie do opisania! Polecam bardzo mocno, bo warto. Zdrowe, "zgrabne" bułeczki idealne na lekkie wiosenne śniadanko-jak i nie tylko:)Składniki:-1 łyżka
masła-1 łyżka
oleju kokosowego-3 szklanki
mąki pszennej-3/4 szklanki
wody-1,5 łyżeczki suchych
drożdży(6g) lub 12g
drożdży świeżych-1
jajko-1 niepełna łyżeczka
soliWszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia(z
drożdżami świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Od tego momentu ciasto wyrabiać 5 minut(długie wyrabianie jest niezwykle ważne). Następnie zostawić by odpoczęło przez 10 minut,
potem ponownie wyrabiać przez ok.5 minut. Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji plasteliny. Przełożyć do wyrastania i zostawić na 1-1.5 godziny do wyrośnięcia. Mnie ciasto rosło ok.1.5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją dość mocno i ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, dla połysku można posmarować
jajkiem roztrzepanym z jedną łyżką
mleka. Piec w temp. 225 stopni C przez ok. 15 minut.



Smacznego!:)