Wykonanie
Ktoś lubi ciasto francuskie? Bo właśnie mam Wam do zaoferowania szybkie
ciasteczka francuskie z
konfiturą brzoskwiniową:) Dzieci na obiedzie narzekały, że nie ma nic słodkiego w domu, to na podwieczorek zrobiłam im
ciasteczka. Akurat w lodówce miałam
ciasto francuskie. No i w końcu się przydało. Spróbujecie? Bo dzieciaczkom aż się uszy trzęsły!:)Do tego wypieku użyłam
konfitury własnej roboty. Jak co roku, w
porze letniej, robię zapasy do mojej spiżarni i postanowiłam dziś wykorzystać z nich jeden słoiczek bardzo eksperymentalnej
konfitury ze
stevią. Zabrakło w niej płynu dlatego powstała bardzo gęsta-czyli idealna do tego ciasta.Składniki:-1
ciasto francuskie gotowe-słoiczek
konfitury gęstej, najlepiej własnej roboty(ja dałam po kopiastej łyżce na każdy kwadracik ciasta)Ciasto podzielić na 6 mniej więcej równych kwadratów. Na każdy włożyć
konfiturę i złożyć na pół w trójkąt. Dokładnie skleić brzegi, najlepiej widelcem tak jak pierogi. Można posmarować rozbełtanym
jajkiem lub
wodą. Można posypać
cukrem trzcinowym(ja tak zrobiłam) lub zwykłym.Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec 15-20 minut na termoobiegu aż się zarumienią.
Smacznego!:)